Júniusban érhet véget a veszélyhelyzet a mostani tervek szerint

Júniusban érhet véget a veszélyhelyzet a mostani tervek szerint

A Kormány.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 26-án nyújthatják be azt a jogszabály-tervezetet az Országgyűlésnek, amellyel megszűnhet a veszélyhelyzet – közölte a Hír TV műsorában vasárnap Gulyás Gergely. A képviselők ezt júniusban fogadhatják el, így akkor lehet vége a rendkívüli jogrendnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai szerint ettől a tervtől akkor térhetnek el, ha radikálisan megnő a fertőzések száma és tömegessé válnak a megbetegedések.

Itthon a koronavírus-járvány megjelenése miatt a veszélyhelyzetet március 11-én hirdették ki és a kormány sorra hozta meg az olyan korlátozó rendeleteket, amelyekre csak ilyen rendkívüli jogrend idején van lehetősége. Ilyen volt az iskolák bezárása és áttérés a digitális oktatásra, illetve a kijárási korlátozások.

Az Országgyűlésben komoly vita zajlott a felhatalmazás kapcsán készült jogszabályról. Azzal az ellenzék is egyetértett, hogy ilyen esetben a kormánynak a gyors intézkedések érdekében különleges lehetőségei legyenek, ugyanakkor azt már határozottan ellenezték, hogy a felhatalmazásnak nem határozták meg időben a végét. Amellett érveltek, hogy legfeljebb 90 napra szóljon ez a hatalom, majd utána meg lehet vizsgálni, hogy szükség van-e még rá. Ám hiába, az elfogadott jogszabály az Országgyűlés kezébe adta a döntést, a parlamentben pedig a Fidesznek és a KDNP-nek továbbra is kétharmados többsége van.