Karácsony Gergely: Ismét kénytelen vagyok – ahogy a köztévén mondanák – „kérdésekkel provokálni”

Karácsony Gergely: Ismét kénytelen vagyok – ahogy a köztévén mondanák – „kérdésekkel provokálni”

Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Azonnali, haladéktalan tájékoztatást kérek a kormánytól, tényleg képesek-e több ezer magyar diák elérhető, olcsó lakhatását szolgáló Diákváros beruházást feláldozni a kínai állam magyarországi befolyásszerzésének szolgalelkű kiszolgálása miatt úgy, hogy annak több százmilliárdos árát a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg – erről írt közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester jelezve, az ügyben csütörtökön levelet küldött Gulyás Gergely. Posztját egyébként azzal kezdte: „Ismét kénytelen vagyok – ahogy a köztévén mondanák – »kérdésekkel provokálni«”. Utóbbival Karácsony a közmédiának szúrt oda, ahol szerdán egy osztrák újságírónőt kipécézve arról közöltek riportot, hogy ő kérdésekkel provokálta a Fideszt.

Karácsony így levelében arra emlékeztette Gulyás Gergelyt: „A Budapesti Diákvárossal kapcsolatos, több ütemben megvalósuló, végső állapotában 8000–12 000 egyetemi hallgató számára kollégiumi elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító elképzeléseket a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése – amelyen a kormány delegációját éppen Ön vezette, Miniszter úr – 2019. december 12-én megerősítette. A Kormány döntése tehát ellentétes a Fővárosi Közgyűlés határozatával, ellentétes a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntésével, és ellentétes a miniszterelnök adott szavával is. Ismét kénytelen vagyok emlékeztetni Miniszter urat arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: amit a Fővárosi Közgyűlés nem támogat Budapesten, az nem lesz. Hadd tegyem hát világossá: semmilyen formában nem támogatjuk, határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban”.

A főpolgármester haladéktalan választ vár Gulyás Gergelytől.

Nem Karácsony Gergely az egyetlen, akit felháborított a kínai projekt terve, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester kijelentette: az önkormányzat a kínai egyetem megépítéséhez nem fog tulajdonában álló épületet eladni.