A közmédia arról készített riportot, hogy „provokáció”, hogy kérdéseket tett fel egy újságíró a Fidesz EP-képviselőinek

A közmédia arról készített riportot, hogy „provokáció”, hogy kérdéseket tett fel egy újságíró a Fidesz EP-képviselőinek

Forrás: M1

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a közmédia nyilvánvalóan évek óta a kormánypártokat szolgálja ki – például Bende Balázs vezető szerkesztőjük a 2019-es EP-választás előtt konkrétan kijelentette az ott dolgozó újságíróknak, „ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”–, úgy tűnik, még képesek a tempót fokozni. Szerdán ugyanis már azt tartotta hírértékűnek az M1, hogy egy osztrák újságíró kérdéseket mert küldeni a Fidesznek azzal kapcsolatban, hogy múlt héten Matteo Salvini, az olasz kormánypárt, a Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Magyarországon jártak.

– Provokatív, kérdéseknek álcázott állításokkal kereste meg a Fidesz EP-képviselőit egy osztrák liberális újságíró, ezt állítja a Fidesz – hangzik el az M1 riportjában. Később azzal folytatják: még egy hét sem telt a három politikus találkozója óta, „az európai balliberális sajtó máris példátlan támadásba lendült”. És hogy mi az M1 megfogalmazása szerint a példátlan támadás? Az, hogy az osztrák Profil című hetilap egy munkatársa képes volt tőlük egy nyilatkozót kérni a témában, illetve három darab kérdést elküldeni erről a Fidesz EP-delegációjának, ami szerintük „kérdésnek álcázott bírálatokat és előre megfogalmazott, előítéletekkel teli állításokat” tartalmazott. (Arra a közmédia nem tért ki, hogy miért ne lehetne egyébként a kormánypárt számára kellemetlen kérdéseket feltenni).

A három kérdés lényege az alábbi volt, amit a közmédia egyébként közzé is tett:

  1. Miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörüléstől és az osztrák FPÖ-től?
  2. Mi a szövetség célja, és kik fognak csatlakozni hozzá?
  3. Az euroszkeptikus-koalíció jelensége nem új, az 1980-as évekig nyúlik vissza, és különféle nézetkülönbségek miatt ezek már elbuktak, illetve antiszemitizmussal is vádolták őket. Hogyan kívánja ezt a Fidesz elkerülni?

Az első kérdés kapcsán fűzi hozzá az M1 riportere az alábbi mondatokat: „egyrészt csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó. A kérdés célja azonban világos, az újságírónő előre egy színpadra akarja állítani az európai fősodratú sajtóban már régóta szélsőjobboldalinak bélyegzett két párttal a most alakuló új mozgalmat”. A Fidesz azt válaszolta az újságírónőnek, hogy Deutsch Tamással, a delegáció vezetőjével egyeztetve az a döntés született, nem kommentálják az ügyet, mert kérdések helyett provokáló állítások vannak a levélben. Az újságíró viszontválaszát is közzétette a közmédia, eszerint ő sajnálja, hogy nem nyilatkoznak nekik, és ragaszkodik hozzá, hozzá, hogy valódi kérdéseket vetett fel, majd újabb kérdéseket tett fel.

Ezt követően az M1 még fényképet is bemutatott az újságírónőről, aki szerintük „régóta ír az úgy nevezett európai jobboldali veszélyről, a nemzeti érzelmű politikusok jelentette fenyegetésről”, és azt is megjegyezték, Orbán Viktort is több cikkben bírálta.

A közmédia teljesítménye itt látható, az ominózus rész a 35. perctől kezdődik.

Címkék: propaganda, közmédia