Karácsony Gergely: Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti

Karácsony Gergely: Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással. Miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával – közölte Karácsony Gergely az éjszaka történtek kapcsán.

Lapunk is beszámolt róla, hogy miközben Orbán Viktor már hétfőn délelőtt bejelentette, hogy számos szigorítás lép életbe kedden éjfélkor, a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeleteket még kedd este is hiába várták az emberek. Ráadásul a miniszterelnök este nyolc órakor kezdődő interjújában közölte azt is, hogy éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken, szintén részletek és konkrétumok nélkül, csak így, általánosan. Végül az új szabályok hatálybalépése előtt mindössze másfél órával, kedden késő este fél 11-kor lettek nyilvánosak az érdemi részleteket tartalmazó kormányrendeletek. Ebből például kiderült az is, hogy a kormányfői bejelentéssel szemben nem általánosan kötelező a maszk az utcákon, hanem a 10 ezer fő feletti településeken ott, ahol a polgármester ezt meghatározza. Vagyis a polgármestereknek hivatalosan kedden este fél 11 és éjfél között kellett volna ezt meghatározni.

Mindeközben a kormánynak arra volt ideje, hogy benyújtsák az alaptörvény kilencedik módosítását, a választási törvényt is átírnák és még tucatnyi jogszabályon módosítanának.

Karácsony Gergely szerint „ennek semmi, de semmi köze a felelős kormányzáshoz”. Ennek az „alávalósághoz” van csak köze.

A közterületi maszkviselés kapcsán a főpolgármester abszurdnak nevezte, hogy Budapesten ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni. Azért egyeztetnek a kerületvezetőkkel.

Karácsony Gergely egyúttal bírálta, hogy a „botrányosan későn megjelent kormányrendelet” továbbra sem szól egy szót sem a járvány kezelésének egyik legfontosabb eleméről, a tesztkapacitások bővítéséről, a tanárok, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók önkéntes és ingyenes szűréséről. A főváros ezért folytatja szűrési programját, bővíti a tesztkapacitásokat.