Itt vannak a szigorítások részletei – A közterületi maszkviselés a 10 ezer fő feletti városokra vonatkozik

Itt vannak a szigorítások részletei – A közterületi maszkviselés a 10 ezer fő feletti városokra vonatkozik

Szájmaszkot viselő járókelő az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky úton (Fotó: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éjfél előtt nagyjából másfél órával, vagyis az életbe lépés előtt körülbelül 90 perccel jelentek meg a részletszabályai a miniszterelnök által bejelentett korlátozó intézkedéseknek a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden este jelentette be, hogy kötelező a maszkviselés a közterületeken, a kormányrendeletből kiderül, hogy azért nem mindenhol. A szöveg szerint a 10 ezer főnél nagyobb települések belterületén a polgármester által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen kell hordani a maszkot hatéves kor felett. Kivételt jelent a sportolás, a parkok és a zöldterületek.

Emellett továbbra is élnek a már korábban meghozott szabályok: maszkot kell viselni a tömegközlekedésen, már a megállókban is, üzletekben, egészségügyi- és szociális intézményekben.

Mint ismert, este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, vagyis – néhány kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Kivételt jelent, ha valaki ha dolgozik, munkába megy van onnan jön, de akkor is csak a munkahely és az otthon között lehet közlekedni, ráadásul ezt szükséges igazolnia. Kivételt jelent továbbá a versenyszerűen sportolóknál az edzésre vagy sportrendezvényre utazás, ám ugyancsak a két végpont között lehet közlekedni és ezt is papírral kell igazolni. Kutyát sétáltatni is lehet, ám csak az otthon 500 méteres körzetében, illetve életveszély vagy súlyos kár elkerülése miatt lehet még este nyolc és hajnali öt között az utcán tartózkodni.

Az új szabályokban szerepel, hogy tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés. Tiltottak a rendezvények, így a koncertek, kulturális események és a karácsonyi vásárok is. Zárva kell tartaniuk a színházaknak, moziknak, edzőtermeknek, uszodáknak, játszóházaknak, állatkerteknek, múzeumoknak. Nem lehet sem közterületen, sem sportpályán semmilyen csapatsportot űzni. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Egyénileg ugyanakkor van lehetőség sportolásra, futásra, sétára, biciklizésre.

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A kormány ugyanakkor arra kéri az érintetteket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.

Az éttermek sem üzemelhetnek a megszokott rendben, vendégek csak addig lehetnek bent, amíg az elvételre kért ételt megkapják. Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A különféle szolgáltatók – például fodrász, masszőr – a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működhetnek, az ehhez tartozó kollégiumokról az igazgatóknak kell dönteni.

Az egyetemeknek, főiskoláknak digitális munkarendre kell átállni és a kollégiumok is bezárnak. Kivételt a rektor állapíthat meg, ez leginkább a határon túli és külföldi diákokra vonatkozhat, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítőkre.