Karácsony Gergely: Néhány hete maradt a kormánynak, hogy elkerüljük a tragédiát

Karácsony Gergely: Néhány hete maradt a kormánynak, hogy elkerüljük a tragédiát

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány hete maradt a kormánynak, hogy elkerüljük a tragédiát – így kezdte Facebook-posztját Karácsony Gergely, miután kiderült, két hónap haladékot kapott az Orbán-kormány az Európai Bizottságtól, hogy meggyőzze, ne vegyenek el 3000 milliárd forintot Magyarországtól. Budapest főpolgármestere szerint tragikus következménye lenne annak, ha a megélhetési- és energiaválság közepette Magyarország nem jutna hozzá a neki járó európai uniós forrásokhoz.

Mint írja: „nem »csak« az elkövetkező hét év kohéziós támogatásainak a közel egyharmadáról van szó. Bár erről kevesebb szó esik, de ha a kormány nem ad azonnali garanciákat az Európai Uniónak a korrupció megfékezésére, akkor a helyreállítási alap ezermilliárdjainak is búcsút inthetünk – annak a támogatásnak, amit a legtöbb tagállam már rég elkezdett felhasználni”.

Majd hozzátette: „Ez a pénz iszonyúan fog hiányozni minden magyar településen, így nagyon fog hiányozni Budapesten is. Egy olyan történelmi helyzetben, amikor borzasztó kihívásokkal kell megbirkóznunk. Az uniós pénzek nélkül a magyar válságkezelés kínkeserves lesz. Jogállam vagy súlyos megszorítások – ez a Magyarország előtt álló kérdés. A Mészáros-félék további gazdagodása, vagy a magyaroknak járó pénz megszerzése – ez a kormány előtt álló dilemma. A döntés és a felelősség a kormány kezében van. De a következményeket mégis közösen kell viselnünk.”