Karácsony Gergely: Orbán Viktor nézzen a budapestiek szemébe, és vállalja, amit tett

Karácsony Gergely: Orbán Viktor nézzen a budapestiek szemébe, és vállalja, amit tett

Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az együttműködés, a partnerség és a bizalom a hatékony védekezés eszközei, de fájóan hiányoznak az önkormányzat és a kormány viszonyából – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester a Covid 2021 vizsgálóbizottság pénteki ülésén. A városvezető elárulta, a járvány 52 milliárd forintos bevételkiesést eredményezett, elsősorban a közösségi közlekedés bevétele esett vissza drasztikusan, de csökkent az iparűzési adó is, a kormány legutóbbi intézkedésétől függetlenül is.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a kormány az önkormányzatok ellen küzd, ahelyett, hogy együttesen küzdenének a járvány ellen. – A főváros minden járványügyi intézkedést hamarabb hozott meg, mint a kormány, mindig egy lépéssel előttünk jártunk – fogalmazott. Emlékeztetett, amikor bejelentették, hogy a pedagógusokat antigén gyorstesztekkel vizsgálják, a kormány „lakájmédiája” rátámadt a fővárosra, egy nappal később azonban Orbán Viktor ugyanazt a tesztelést rendelte el.

A főpolgármester hangsúlyozta, járvány idején a partnerség a legfontosabb, és a főváros partnerként tekintett a lakosságra, ez járulhatott hozzá ahhoz, hogy a budapestiek sokkal fegyelmezettebbnek bizonyultak. – Budapest helyt állt a járvány első és második hullámában, és ez a budapestiek együttműködésének köszönhető elsősorban.

Karácsony is pokoli nehéz hetekre számít

– Az első hullám Budapestről indult, a fertőzöttek fele fővárosi volt, ám a járvány igazán már vidéken lobbant be – mondta el Karácsony Gergely. – A fővárosi fertőzöttség jóval a népességarány alatt van, és ugyanez igaz a halálozási adatokra is, ami egyáltalán nem magától értetődő, és komoly eredmény. Amikor Budapesten belobban a fertőzés, az annak a jele, hogy az ország többi része is követi majd a fővárost – tette hozzá. – A következő két-három hét pokolian nehéz lesz, hiszen korlátozásokkal már nem lehet javítani a helyzeten, és az emberek türelme is fogytán van.

– Erős a gyanúnk, hogy sokkal többen haltak meg a járványban, mint azt a hivatalos számok mutatják – fogalmazott a főpolgármester. Kifejtette, ha megyénként nézzük, hatalmas a szórás a statisztikai adatokban. A többlethalálozás egyes megyékben 50 százalékkal magasabb lehet, mint az elmúlt években, vagyis jóval többen haltak meg. Budapesten ez a többlethalálozás a legkisebb, ami az egészségügyi ellátórendszerek elérhetőségének is köszönhető – fogalmazott. A halálozás tekintetében Magyarország a világ legrosszabbul teljesítő 10-15 országba között van. Ha Orbán Viktor szavait idézzük fel, hogy a járvány sikerét a megmentett életek száma jelzi, akkor a kormány járvány elleni védekezése megbukott – fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester elmondta, az első hullámban hatalmas politikai nyomás nehezedett Budapestre a szociális otthonok helyzete miatt, miközben messze az országos átlag alatt volt a fővárosi idősotthonok halálos áldozatainak a száma. – A fővárosi intézményekben, egy nagy kiugrást leszámítva, nem volt érdemi többlethalálozás az elmúlt évekhez képest – fogalmazott Karácsony. Hozzátette, mindez az önkormányzat szigorú protokolljainak köszönhető, amit Budapest az állam helyett, a saját forrásaiból végzett el. A főpolgármester a fővárosi szociális intézkedések közül kiemelte, hogy a hajléktalanellátásban sikerült megfékezni a járvány kitörését. Hozzátette, a nyitási tervükkel pedig a turizmus és a vendéglátás helyzetét igyekeznek segíteni.

– A járvány messze nem ért még véget, ezért fontos, hogy az oltási program sikeres legyen – hangsúlyozta Karácsony Gergely. Hozzátette, a főváros beszállna az oltási program megvalósításába, és úgy tűnik, ez esetben sikerül együttműködni a kormánnyal.

Nem fog ritkábban járni a villamos azért, „mert a kormány megőrült”

– A kormány is veszedelmet jelent Budapestre – hangsúlyozta a főpolgármester. Elmondta, a járvány kellős közepén a főváros nettó befizetője lett a központi költségvetésnek, mintegy 6,3 milliárd forinttal többet fizetnek be, mint amennyit a kormánytól kap. Ez a pénz annyi, amennyit a főváros egy évben útfelújításra költ. – Kevesebb bevétel mellett többet kell adózni, ez jól mutatja, hogyan áll a kormány a fővároshoz – mutatott rá.

– Nem biztos, hogy a főváros meg tudja őrizni a működési képességét az év végéig – tette hozzá. – Ha a kormány nem változtat a politikáján, akkor Budapest 2022-ben csődbe megy. De a főváros nem nyúl a közszolgáltatások rendszeréhez, inkább állva halunk meg. Nem fog ritkábban járni a 4-6 villamos azért, mert a kormány megőrült. Orbán Viktor nézzen a budapestiek szemébe, és vállalja, hogy mit tette ezzel a várossal.

A főpolgármester elárulta, erősen lobbiznak, hogy az Európai Uniós helyreállítási alapból Budapest is részesüljön, hiszen ha nem a városhoz jut ez a pénz, akkor „tudjuk, kinek a zsebébe mennek”. Hozzátette, a főváros jövő héten mutatja be a helyreállítási stratégiáját. – Kiváló lehetőség lett volna, hogy a kormány átlépjen az árnyékán, és együttműködjön az önkormányzatokkal, ehelyett keményebben küzdenek az ellenzéki önkormányzatokkal, mint a járvánnyal – fogalmazott Karácsony Gergely.

„Mi vagyunk a legveszélyeztetettebb faj a saját önzésünk miatt”

A vizsgálóbizottság tagjainak kérdéseire reagálva a főpolgármester elmondta, hamarabb tudtak telefonon beszélni bármelyik európai nagyváros vezetőivel a járvány kapcsán, mint Müller Cecília országos tiszti főorvossal. – Nem volt érdemi kommunikáció a kormánnyal, még akkor sem, amikor ez szó szerint élet-halál kérdése lett volna.

– A kormány a nyarat átaludta, hogy az Adrián vagy a Balatonon, az mindegy – fogalmazott. Hozzátette, nem csináltak semmit, hogy felkészüljenek a következő hullámokra. A főváros nagyjából 2-3 milliárd forintot költött el csak az idősotthonokban a járvány elleni védekezésben.

Karácsony Gergely elmondta, ha a kormány nem akarja lehívni az 1,7 millió Moderna vakcinát, akkor adják oda a fővárosnak, és majd a kerületek megoldják. – Mi be tudjuk oltani az összes budapesti munkavállalót, és a tömeges tesztelést is megoldjuk – hangsúlyozta.

– A járvány egyik legfőbb tanulsága, hogy a vírus megfékezése után jobb lenne egy másfajta normalitást megcélozni – fogalmazott a főpolgármester. –Az élet visszaigazolta, hogy nem lehet úgy kizsákmányolni a természetet, ahogy eddig csináltuk. Mi vagyunk a legveszélyeztetettebb faj a saját önzésünk miatt – tette hozzá. A városok tekintetében ez a közterületek átgondolására kényszeríti a vezetést, sokkal jobban kell kezelni a közterületeket, hangsúlyozta, hozzátéve, hogy komoly feszültség van a társadalomban, hiszen mindenki másként szeretné látni a közterületeket, erről nyílt vitát kell indítani. – Hálásak lehetünk ugyanakkor a kormánynak, amiért megtanított rá bennünket, hogy az ingyenes parkolás a legnagyobb hülyeség, ami létezik – hangsúlyozta.

A járvány utáni helyreállításról, a fővárosi tervek kapcsán elmondta, új célokat kell kijelölni, a zöld átállás és a szociális rendszerek megerősítése érdekében. Kis léptékű fejlesztésekről lesz szó, amelyek az emberek életminőségének javítását célozták. Az egyik legfontosabb ezek közül a lakhatás, ami összefügg a rozsdaövezetek fejlesztésével, illetve klímasemleges közösségi közlekedéssel – fejtette ki a főpolgármester. Majd hozzátette, a kormány és a főváros között ebben sincs párbeszéd, hiába igyekeznek felvenni a kapcsolatot velük, a viszonyra jellemző, hogy a kormány, ha ad egyáltalán bármilyen tájékoztatót, azt is rossz, lejárt címre küldi.