Karácsony Gergely szerint kifutott a járvány a kormány ellenőrzése alól

Karácsony Gergely szerint kifutott a járvány a kormány ellenőrzése alól

Karácsony Gergely Facebook-üzenete Budapest újranyitása alkalmából Budapest újranyitását (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely – bár többen is kapacitálják – továbbra sem akar miniszterelnök-jelölt lenni, és nem örült annak, hogy Bíró László elbukott a hétvégi borsodi időközi országgyűlési választáson. Az ellenzék közös jelöltjéről van ugyanis szó, hiába szólnak most olyan hangok a táboron belül, hogy a jelölt személye nem volt jó választás. „Utólag mindenki baromi okos” – jelentette ki a hvg.hu-nak az egy éve regnáló főpolgármester interjújában.

Karácsony arról is beszélt, hogy kifutott a járvány a kormány ellenőrzése alól, mert a védekezés összeomlott, nincs elég tesztkapacitás, fogalmunk sincs, hány fertőzött van, nem számolják a reprodukciós rátát. A második hullámot nem lehet politikai lózungokkal kezelni, ideje lenne hallgatni a szakértőkre – tette hozzá.

A főpolgármester szerint a nyári csendes időszakban nem végezte el a kormány a munkát, amire szükség lett volna. Feltette a kérdést: „Miért nem növelték a tesztkapacitást?! Miért csak a sikerpropaganda folyt minden csatornán, miközben a felkészülés aprómunkája mintha nem lett volna elvégezve. Mi Budapesten 40 ezer tesztet megcsináltunk, visszük a saját tesztelési programunkat, rengeteg pénzt elköltöttünk és rengeteg bevételről lemondtunk annak érdekében, hogy védjük az intézményeinket. Felkészítettük az idősotthonainkat amennyire lehetséges, nem beszéltünk róla, hanem tettük, amit kell.” Hozzátette, jelenleg 45 szociális intézményben van jelen a járvány, és abból 2 budapesti.

A politikus arról is beszélt, hogy „levelezőtagozaton van” az országos tiszti főorvossal, leveleikre pedig vagy válaszolnak, vagy nem, majd hozzátette, „lényegében nincs információáramlás a kormány és az önkormányzatok között a járvány ügyében. Ami szerintem elfogadhatatlan, súlyos felelőtlenség.”

A tervezett újranyitási adóról Karácsony elmondta, erre a kormány által bevezetett szolidaritási adó bevezetése miatt van szükség, mert az utóbbi 20-22 százalékos kiesést jelent a főváros költségvetésében, amelyet a kiadások visszavágásával nem tudnak ellensúlyozni. Vagyis szó sincs arról, amit Orbán Viktor ígért, vagyis hogy Budapest most is kap ugyanannyit, mint Tarlós István idején. Ugyanakkor a luxusingatlanok után fizetendő Tiborcz-adó javaslattal nagyjából elkészültek, a kerületek januártól be is vezethetik, ha akarják.

Úgy látja, hogy a csőd szélén álló budapesti turizmust a kormány nem segíti, a főváros vezetése annyit tud tenni, hogy elfogadott egy turizmusmentő csomagot, és rengeteg bevételről mond le a taxisok, vendéglátósok érdekében.

Az interjúban a főpolgármester beszélt még arról is, hogy egységes parkolási rendszert vezetnek be, hogy a helyenként a járdára vezetett kerékpársávok ugyan nem jelentenek ideális megoldást, de első lépését jelentik a Nagykörút funkciójának átgondolásában.

A beszélgetés során szóba került, hogy drága ugyan a Lánchíd felújítása, de nem halasztható, s miután két ciklus óta egyetlen hidat sem újítottak fel, így hamarosan sort kell keríteni az igen rossz állapotban lévő Petőfi és Árpád hidakra.