Karácsony: a csalódott fideszeseket kell megnyerni

Karácsony: a csalódott fideszeseket kell megnyerni

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Politikai realitás az, hogy a biztos kormányváltáshoz bővíteni kell a változást akaró szavazók táborát, vagyis nem elegendő, ha csak a jelenlegi pártkötődéssel rendelkező ellenzéki szavazókat szólítjuk meg, meg kell tudnunk nyerni a változás ügyének a jelenlegi bizonytalanok, a Fideszből kiábrándult szavazók minél szélesebb táborát. És ez sok szempontból eldől mostanság, az előválasztási időszakban. A változást akaró szavazók táborát nem lehet úgy gyarapítani, ha a múlt vitáit vívjuk újra és újra, ha a politikai ajánlatunk nem a jövőről, Magyarország új fejezetéről, hanem mondjuk a 2010 előtti időkről szól – írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester, miniszterelnökjelölt, alig egy hónappal az ellenzéki előválasztás előtt.

A politikus arról is ír, hogy az ellenzéki pártoknak úgy kell politizálni, hogy az ellenzéki érzelmű szavazók egyéni szimpátiája ne szétforgácsolódjon, hanem erősítse a Kormányváltó Közösséget. Mérlegelni ugyanis azt kell most, mi is kell ahhoz, hogy elérjük közös célunkat, a kormányváltást. Ehhez biztosan nem elegendő a pártalapú előválasztási szavazás, vagyis az, hogy ki-ki pusztán a pártkötődése alapján voksoljon.

Később arról is ír a főpolgármester, hogy sok ma elégedetlen, változást akaró szavazó még nem látja lezártnak vagy hitelesnek azt az utat, amit az ellenzéki tábor egyes szereplői a politikai szélről a közép felé megtették. Arra is felhívja a figyelmet, hogy csakis a sokszínű ellenzéki tábor egyben tartásával lehet leváltani az Orbán-rezsimet, majd így folytatja: „Baj lenne tehát, ha az előválasztási rivalizálásunk nagyotmondási versennyé válna, ha abban méregetnénk magunkat, hogy ki tud Orbánabb lenni Orbánnál, mert Magyarország jövőjét éppen az veszélyezteti, ha azt gondoljuk, hogy a politika olyan, a politikusok meg olyanok, mint amihez és akikhez az elmúlt hosszú években hozzá akartak szoktatni bennünket.”

Végül kijelenti: „én nem csak azért indulok az előválasztáson, mert késznek és képesnek érzem magam arra, hogy a demokratikus ellenzéki pártszövetség élén legyőzzem Európa legmohóbb, leggátlástalanabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát, hanem mert hiszek abban, hogy késznek és képesnek kell lennünk arra is, hogy a kormány leváltása után, az elszámoltatást és jóvátételt követően az 1 százalék uralma helyett a 99 százalék többséget szolgáló programmal megváltoztassuk a politikát.”