Katasztrófa lehet a gazdaság leállásából: tízből kilenc magyarnak féléves tartaléka sincs

Katasztrófa lehet a gazdaság leállásából: tízből kilenc magyarnak féléves tartaléka sincs

(Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak a felső vagyoni tizednek van elég megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós munka nélküli időszakot, állítja Karagich István privátbanki tanácsadócége, a Blochamps. A magyar kormány mégsem tervez bértámogatást adni azoknak, akik a járvány miatt vesztik el állásukat, és ezzel lassan egyedül maradnak az EU-ban.

– Nincs elég pénzügyi vagyontartaléka a magyar társadalomnak 2020-ban ahhoz, hogy egy tartós jövedelemkiesést kezelni tudjon – írja a Forbes a Blochamps privátbanki tanácsadócég legfrissebb elemzésére hivatkozva.

Az elemzés szerint amíg a lakosság leggazdagabb 10 százalékának összesen 61 ezer milliárd forintos nettó vagyona van, addig a következő 10 százalék ennek mindössze a negyedével, 15 ezer milliárd forinttal rendelkezik. Ez arra utal, hogy csak a legfelső tíz százaléknak van elég felhalmozott megtakarítása egy hat hónapos munkanélküli időszak átvészelésére.

A legfelső jövedelmi tizedbe ugyanis 540 ezer háztartás, és körülbelül 960 ezer ember tartozik nagyságrendileg, 4,4 millió forint éves jövedelemmel, de a következő decilis már csak 2,7 millió forintot tud felmutatni. A hazai kisvállalkozások tulajdonosai jellemzően ebbe a két csoportba tartoznak, és a cégük most bajba kerülhet a koronavírus okozta válság miatt, de nekik legalább még vannak tartalékaik. Ám a várható elbocsátási hullámban érintettek – vagyis a jövedelmi ranglétra alsó fele – tartalék híján a havi jövedelmét éli fel.

Ennek fényében a koronavírus-járvány és a gazdasági krízis következményeként kialakuló munkanélküliség jelenti a legnagyobb társadalmi fenyegetettséget Magyarországon, aminek a jelentőségét nem szabad lebecsülni. Ahogy az elemzés fogalmaz, „elhárítható a társadalmi, gazdasági katasztrófa a foglalkoztatás kezelésével.”

A legfrissebb nyilatkozatok alapján azonban a kormány nem készül bértámogatásra, noha az Európai Unió számos országában ezt teszik. A környező országokban az elmúlt hetekben sorra hozták meg a munkahelyvédelmi intézkedéseket és bérátvállalásokat: Csehországban és Szlovákiában a fizetés 80 százalékát, Romániában 75 százalékát, Bulgáriában és Németországban 60 százalékát, míg Lengyelországban 40 százalékát vállalja át az állam azoknak, akiknek ideiglenesen megszűnt a munkahelyük.

A munkanélküliségi válság itt van a nyakunkon | Magyar Hang