Kendernay János lesz Budapest új városdiplomáciai vezetője

Kendernay János lesz Budapest új városdiplomáciai vezetője

Kendernay János (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kendernay János, az LMP volt társelnöke lesz az új városdiplomáciai vezető mostantól, Karácsony Gergely a Facebook oldalán köszöntötte a zöldpárti politikust.

Ezt a pozíciót eddig Korányi Dávid, az Action for Democracy magyarországi vezetője töltötte be, a szervezetet korábban sokat támadták amiatt, hogy segített lebonyolítani az ellenzéki kampány finanszírozását. Kiderült ugyanis, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és más szervezetek összesen 3,5 milliárd forintnyi összeget kaptak külföldi adományokon keresztül. Az ügyben egyébként már titkosszolgálati vizsgálat is indult, aminek jelentését nyilvánosságra hozták, erről ITT írtunk részletesen.

Karácsony Gergely azt írta, hogy a 2019-es önkormányzati választás után Budapest visszaszerezte a tekintélyét a nemzetközi partnerei előtt, ennek elérésben kulcsszerepe volt Korányi Dávidnak, aki november végéig vezette a főváros diplomáciai munkáját. Beszámolója szerint számos új kezdeményezést indítottak el, úgy mint a 40 európai várossal közösen folytatott lobbi az EU-s forrásokhoz való jobb hozzáférés érdekében, a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák Építéséért nemzetközi konferencia, a világon egyedülálló Városdiplomáciai Akadémia, a hamarosan hivatalosan is elinduló, a főváros fejlesztését és nemzetközi beágyazottságának növelését segítő Budapest Global köz- és magán-együttműködés, és a ma már 35 világvárosra kiterjedő Szabad Városok Szövetsége. Ezt a munkát fogja most Kendernay János folytatni, aki „nemcsak a hazai zöldpolitika szereplője, hanem a közel harminc éves diplomáciai múltjának köszönhetően, korábbi magyar és EU diplomataként egyaránt hasznos és fontos tudást, tapasztalatokat is hoz magával”. 

Korányi Dávid sem tűnik el teljesen, a Szabad Városok Szövetsége különmegbízottjaként, díjazás nélküli pozícióban fogja segíteni Budapest nemzetközi munkáját, a városok demokráciáért folytatott küzdelmét Európában és világszerte.