Nyilvános a Márki-Zay Péterék amerikai pénzeit vizsgáló titkosszolgálati jelentés

Nyilvános a Márki-Zay Péterék amerikai pénzeit vizsgáló titkosszolgálati jelentés

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozták az Országgyűlés honlapján azt a titkosszolgálati jelentést, amely a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz (MMM) érkező amerikai pénzeket érintette – ezt Sas Zoltán, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke jelentette be.

A 17 oldalas dokumentum szerint az amerikai Action for Democracy nevű szervezet – ahogyan arról már Márki-Zay Péterék is beszámoltak – összesen több mint 1,8 milliárd forintot adott az MMM-nek. A jelentés szerint „nemzetbiztonsági szempontú elemző-értékelő vizsgálat” szükséges annak kiderítésére, hogy az amerikai szervezetnek honnan volt ez a pénz, Márki-Zay Péter korábban azt állította, hogy az Egyesült Államokban élő magyar állampolgárok adományaiból. A jelentésből az is kiderül, hogy ebből a pénzből az MMM 1,4 milliárdot adott tovább a Szigetvári Viktor-féle DatAdatnak, korábban egyébként a hódmezőváráshelyi polgármester erre már utalt.

Ami újdonság, hogy a jelentés szerint az Action for Democracy 2022. márciusában 4 tranzakcióval összesen több mint 1 milliárd forintot küldött az Oraculum 2020 Kft.-nek is. Ez a cég szintén kapcsolatban állt a DatAdattal, az információk szerint ugyanis több mint 320 millió forintot juttatott el nekik ebből a pénzből. Emellett 148 millió forintot utaltak a DatAdat Professional Kft.-nek, valamit 3,5 Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft.-nek. A jelentés szövege szerint az eddig feltárt információk alapján tehát az Action for Democracy több mint 3 milliárd forint összegű támogatást juttatott a magyarországi civil szervezeteknek és vállalkozásoknak. A dokumentum alapján „tervszerű folyamatra utal”, hogy amint az Action for Democracy 2022. feburár 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már március elsején elküldték az Oraculumnak.

Azt is írták, hogy folyamatban van az elemző-értékelő tevékenység annak kapcsán, hogy az érintett magyar civil szervezet és cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást. Márki-Zay Péter korábban azt állította, hogy a pártokhoz semmilyen támogatás nem jutott az MMM-től, a mozgalom csak „nem pártos kampányokat” finanszírozott.

A jelentés emellett felfesti az Action for Democracy vezetőségét és tanácsadóit, külön kiemelve az egyébként is ismert információt, amely szerint annak elnöke Korányi Dávid. Habár a szöveg nem említi, ő Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója volt korábban. Kihangsúlyozzák azt az egyébként könnyen elérhető információt is, hogy az egyik alelnök Chris Maroshegyi. Nála az évekkel korábbi tevékenységeit fejtik ki: 2020 nyaráig  dolgozott az Albright Stonebridge Group nevű washingtoni cégnél – feladata az volt, hogy Magyarországgal, a jogállamisággal, a vitás kérdésekkel foglalkozzon –, ráadásul a választási kampány, sőt a pandémia előtt már szervezett amerikai utat Márki-Zay Péternek.

Külön ábrán tüntetik fel a DatAdat személyi összetételét is, Szigetvári Viktorral, Bajnai Gordonnal és Ficsor Ádámmal. Ezeket egyébkétn nyílt forrásokból állították össze, a jelentés szerint pedig már ezen a kezdeti szinten is egyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az Action for Democracy és az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbizotnásgi közössége különböző szereplői között.

A Magyar Hang megkereste a DatAdatot azzal, hogy mire kaptak pénzt az Oraculumtól, erre annyit reagáltak, hogy „a Datadat üzleti főtevékenysége részeként informatikai szolgáltatást nyújtott”.