Kepes András lemondta könyvbemutatóját Demeter Szilárd írása miatt

Kepes András lemondta könyvbemutatóját Demeter Szilárd írása miatt

Kepes András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondta a Petőfi Irodalmi Múzeumba tervezett könyvbemutatóját Kepes András, az intézmény vezetőjenek óriási vihart kavart írása miatt.

Kepes András a közösségi oldalán írt arról, hogy kedden lett volna az új könyve ünnepélyes bemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az érdeklődők az eseményt a PIM YouTube-csatornáján és Facebook oldalán követhették volna. – Megtisztelő lett volna számomra a magyar irodalom szentélyében beszélgetni a könyvemről, de az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt úgy döntöttem, lemondom a könyvbemutatót – írta.

Az író azt fejtette ki, hogy a magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számára az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól. A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. – A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni, a kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet – fűzte hozzá.

Régen látott méretű botrányt okozott az, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította, Európát pedig Soros gázkamrájának nevezte egy a kormánypárti Origón megjelent írásban, amit végül – a felháborodás hatására – visszavont. Demeter írása egyaránt felháborította az izraeli, illetve az amerikai nagykövetséget is, akárcsak a hazai zsidóság szervezeteit, de tiltakozott számos közéleti szereplő is.