Kevés fontosabb dolog van annál, hogy otthont adjunk

Kevés fontosabb dolog van annál, hogy otthont adjunk

Együttműködési nyilatkozatot írt alá a Lakásügynökségről V. Naszályi Márta I. kerületi és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, 2023. április 20-án. (Fotó: V. Naszályi Márta Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annyira elszálltak az albérletárak, hogy egy fiatal nem engedheti meg magának, hogy lakást béreljen Budapesten, egy családnak pedig még kevesebb az esélye, hogy otthont találjon a fővárosban – mondta V. Naszályi Márta budavári polgármester az Őrsi Gergely II. kerületi polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján, csütörtökön. Az eseményen bemutatták a két önkormányzat által a jövőben közösen működtetni szándékozott Lakásügynökséget.

A kerületek 100 százalékos tulajdonában álló Lakásügynökség közös működtetése segítségével növelik az elérhető, biztonságos és megfizethető lakásállományt, a lakásbérleti piac átláthatóságát, és támogatják a rászorulók lakhatáshoz jutásán keresztül a lakhatási válság enyhítését. A két polgármester az eseményen közös nyilatkozatot írt alá az együttműködésről.

– Az I. kerületben 3 ezer lakás áll üresen, miközben számos kerületi közalkalmazottnak, pedagógusoknak, egészségügyi dolgozóknak a külső városrészekből, vagy az agglomerációból kell munkába járnia, mert nem tudják megfizetni a helyi bérleti díjakat – mondta el V. Naszályi Márta. Ezen szeretett volna változtatni az önkormányzat, amikor 2021 októberében elindította a Budavári Lakásügynökséget, amelynek legfontosabb feladata, hogy felkutassa azokat a tulajdonosokat, akik a kihasználatlanul, magányosan álló lakásaikat kiadnák, ám az ezzel járó procedúrát különféle okokból maguk nem szívesen vállalják.

Az I. kerületi polgármester a sajtótájékoztatón kifejtette, a tulajdonosok sokszor nincsenek olyan helyzetben, hogy kiadják a lakásaikat, mert vidéken vagy külföldön élnek, esetleg nincs keretük az ingatlan felújítására, de az is előfordulhat, hogy rossz tapasztalatokat szereztek a korábbi bérbeadások során, és ezért nem vágnak bele újra. Az ügynökség stabil hátteret és anyagi garanciát kínál számukra, cserébe kedvezményes bérleti díjat kér, hogy az ingatlanokat a piaci árnál olcsóbban hirdethesse meg a pályázaton jelentkező bérlőknek.

– Vétek üresen tartani ezeket a lakásokat, amelyek infrastrukturális és műszaki szempontból egyaránt kiváló lehetőséget biztosítanak – fogalmazott V. Naszályi Márta. Hozzátette, ugyancsak vétek a munkavállalókat napi több órás utazásra kényszeríteni, ami a városnak is rossz, hiszen közel 300 ezer autó ingázik a fővárosban nap mint nap.

– Egy polgármester munkája során nem nagyon van szomorúbb helyzet, mint amikor az állampolgárok lakhatási ügyben kérnek segítséget az önkormányzattól, és nem tudunk segíteni nekik – mondta a sajtótájékoztatón Őrsi Gergely. Elárulta, a II. kerület rendelkezik talán legkevesebb önkormányzati bérlakással a fővárosban, ami jelentősen megnehezíti a munkájukat. Ezért is örömteli, hogy sikerrel pályáztak egy lakhatást elősegítő programra, így 35, illetve 14 millió forintot fordíthatnak a rászorulók támogatására.

– Amit az I. kerület megvalósított elsőként a fővárosban és országosan, az olyan példa, amelyhez vétek lenne nem csatlakozni – fogalmazott Őrsi Gergely, aki azt mondta, a Lakásügynökség gyors, hatékony, s reményei szerint a II. kerületben is jól működik majd. A polgármester a két önkormányzat együttműködésében rejlő lehetőségre is felhívta a figyelmet, és arra biztatta más kerületek vezetőit is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hiszen minél több városrész vesz részt a programban, annál nagyobb az esélye, hogy segíthetnek a rászorulóknak. – Kevés fontosabb feladata lehet egy önkormányzatnak annál, hogy valakinek otthont adjon a feje fölé – zárta a sajtótájékoztatót Őrsi Gergely.

A Budavári Lakásügynökség működéséről írt cikkünket itt találják.