Ki akar rendőr lenni? Nagyot csökkent a jelentkezők száma

Ki akar rendőr lenni? Nagyot csökkent a jelentkezők száma

Rendőrök egy járművet ellenőriznek a magyar-szlovák határon, a bánrévei határátkelőn 2020. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2017-től még úgy is a felére csökkent a középfokú rendészeti képzésre jelentkezők száma, hogy 2020 szeptemberében elindult az iskolarendszeren kívüli, mindössze 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó rendőrképzés – derült ki a Népszava által kikért rendőrségi statisztikákból.

Míg 2017-ben még 3528-an jelentkeztek a rendészeti szakközépiskolákba, s 1751-et fel is vettek közülük, addig 2019-ben már csak 989-en felvételiztek, és 471-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis két év alatt 74 százalékkal csökkent a képzést elkezdők száma. 2020-ra és 2021-re az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már összevonva adta meg a középfokú rendészeti képzésre és a 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó tanfolyamra jelentkezők számát. Két éve 1825-en, tavaly 1874-en felvételiztek. Vagyis a jelentkezők száma a „könnyített” képzés bevezetése miatt nőtt, ám 2020-ban csak 803-an, 2021-ben pedig 879-en feleltek meg a követelményeknek.

Ráadásul a 10 hónapos járőrképzés hivatalosan csak járőrtársi beosztásra alkalmas, s beosztásban és a ranglétrán sem lehet előrelépni vele, vagyis, ha valaki hosszú távra tervez a pályán, mindenképpen vissza kell ülnie az iskolapadba. 

– Korábban négy helyen, a fővárosban Adyligeten, Szegeden, Körmenden és Miskolcon indult klasszikus, nappali középfokú képzés – mondta Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet tanintézeti tagozatának vezetője, tanintézeti ügyvivője. – Jelenleg azonban már csak utóbbi két helyen képzik a szakközépiskolásokat, mivel úgy lecsökkent a jelentkezők száma.

Gál Sándor szerint a 10 hónapos járőrképzés bevezetése sem hozott áttörést, a klasszikus tiszthelyettesi iskolába pedig nem nőtt a jelentkezők száma, ráadásul, akik próbát tesznek, fizikális, pszichikai és általános képzettségi szempontból is jellemzően elmaradnak az egy-két évtizeddel korábban jelentkezőktől, nem véletlen, hogy egyre kevesebben felelnek meg a felvételin. 

Egy kezdő rendőri fizetés bruttó 266 ezer forint, mely a túlórákkal és a pótlékokkal 300-400 ezerre kúszhat fel, de az így kézhez kapott nettó 250 ezer körüli összeg sem versenyképes, főleg, ha mellé teszik a munkaterhelést. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek – mondta a lapnak Orgovány Zoltán, az FRSZ Dél-dunántúli területi elnöke.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára arról beszélt, hogy míg régebben azok szereltek le, akik 1-2 éve voltak a pályán, s kiderült, idealista kép élt bennük a rendőrséget illetően, ma már 10-20-25 éves múlttal is leszerelnek 40-50 éves, vagyis tapasztalt szakemberek, ugyanis kilátástalannak tűnik az anyagi helyzetük, főleg a versenyszférával összevetve.