Kocsis Máté: A KDNP önállóan is bejutna a parlamentbe

Kocsis Máté: A KDNP önállóan is bejutna a parlamentbe

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesznek soha nem lenne ekkora társadalmi felhatalmazása a KDNP nélkül. A KDNP miatt van kétharmados többségünk – közölte Kocsis Máté kedden az Országgyűlésben a frakciófinanszírozásról szóló vita során a 444.hu tudósítása szerint.

A 444.hu tudósítása szerint a Fidesz frakcióvezetője az előtte felszólaló LMP-s Keresztes László Lórántnak azt mondta, hogy abban ne legyen biztos, hogy a KDNP sajátmaga nem jutna be a parlamentbe.

– Ha megnézi (…), hogy kik azok, akiket KDNP-szavazónak tekinthetünk, ez egy 8-12 százalék közötti párt lenne – fogalmazott Kocsis Máté. Mint ismert, a Kereszténydemokrata Néppárt utojára 1994-ben indult önállóan választáson, ekkor 7 százalékot értek el.

A kormánypárt frakcióvezetője a frakciók költségvetési finanszírozásának módosítását kezdeményezte, amely jelentősen csökkenti az ellenzéki frakcióknak juttatott állami támogatást. Kocsis Máté ezt korábban azzal indokolta, hogy míg a pártok összesen 2,5 milliárd költségvetési támogatást kapnak, addig a parlamenti frakciók összesen 30 milliárdot egy ciklusra. Ez azt jelenti, hogy egy kormánypárti képviselőre jelenleg 2,6 millió, míg egy ellenzéki képviselőre 4,5 millió forint jut havonta. A számításaik szerint az ellenzéki frakciók ‒ Kocsis Máté megfogalmazása szerint a „baloldali” frakciók ‒ négy év alatt ebben a parlamenti ciklusban 6 milliárddal többet kapnának összesen, mint az előző ciklusban.

A javaslat általános vitája kedden zajlik a parlamentben.

Címkék: Kocsis Máté, KDNP