Kommunista újságíróval kommunista újságírózott Schmidt Mária

Kommunista újságíróval kommunista újságírózott Schmidt Mária

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Terror Háza Múzeumban 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Terror Háza Múzeum, valamint a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója, Schmidt Mária az utóbbi által szervezett Médiaegyensúly-konferencián ismét a németeket szidta.

A háromszorosan is főigazgató a Telex beszámolója szerint azt állította: azok a németek, akik egyébként a két Németország újraegyesítésekor mindenkit kirúgtak, aki valaha dolgozott a kommunista NDK médiájában, nálunk állásban hagyták őket. Mint mondta, a rendszerváltás után a magyar sajtót külföldiek – főleg németek – vásárolták ki, majd lepaktáltak a magyar kommunistákkal, és nem zavarták el őket a média hatalmi pozícióiból.

A helyzet pikantériáját az adta – hívja fel a figyelmet a portál –, hogy a fideszközeli közszereplő beszélgetőpartnere az a Stefka István volt, aki a rendszerváltás előtt a belügyminisztérium közelében dolgozott újságíróként. Munkásságát 1982-ben Horváth István belügyminiszter kitüntetéssel ismerte el.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy Stefka – aki a Pesti Srácok lapigazgatója – „1972-től 1993-ig volt a Magyar Rádió munkatársa és rovatvezetője (tehát a pártállami időkben került oda, és a rendszerváltásnál sem távolították el). 1977-től a Magyar Televíziónál is dolgozott, és innen sem rúgták ki a rendszerváltáskor”.