Korábban nem látott adatok: Leginkább a munkaképes középkorúak érintettek a fertőzésben – Videóval

Korábban nem látott adatok: Leginkább a munkaképes középkorúak érintettek a fertőzésben – Videóval

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház koronavírus idején (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírussal összefüggésben elhunytak számának nem és korcsoport szerinti megoszlását is bemutatta egy múlt heti prezentációjában Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője – szúrta ki a Portfólió.

A szakértő előadása szerint a letalitási ráta (halálozások száma a fertőzöttek számához viszonyítva) a 80 év feletti korosztályban a legmagasabb, itt 17,5 százalék. Vagyis ebben a korosztályban közel minden ötödik koronavírus-fertőzött meghal.

A 20-29 éves korosztályban viszont mindössze 5 személy hunyt el koronavírussal összefüggésben – fejtette ki az NNK osztályvezetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának múlt heti konferenciáján.

A korcsoportos eloszlást vizsgálva részletesen elmondható, hogy a 60-69 éves korosztálytól kezdődően növekszik meg a halálozás kockázata. A 60-69 és a 70-79 éves korosztályban kiemelkedő az elhunytak száma, a 70-79 éves korosztály pedig az a korcsoport, ahol a legnagyobb arányban jelentkezik a halálozás. A teljes halálozás 33,22 százaléka itt jelentkezett – magyarázta a számokat Galgóczi Ágnes. 

Előadásából az is kiderült, hogy a 60-79 éves korosztályban a férfiak haltak meg többen, míg 80 év felett a nők.

Mint hozzátette, 6 hete stabilizálódott a fertőzöttek számának életkori eloszlása, így leginkább a munkaképes, középkorúak érintettek a fertőzésben. A második fázisban sikeresebb az idősek védelme, ugyanis alacsonyabb arányban fertőződtek meg – fogalmazott. 

További érdekesség, hogy míg az első hullámban az egészségügyi dolgozók aránya a fertőzötteken belül 16 százalék volt, addig az őszi hullámban ez a szám 2,9 százalékra mérséklődött.