Kórházigazgatókkal egyeztetett Kásler Miklós

Kórházigazgatókkal egyeztetett Kásler Miklós

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Személyesen tájékoztatta a kórházigazgatókat a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről Kásler Miklós – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) MTI-nek eljuttatott közleményéből.

A közlemény szerint a keddi értekezleten az emberi erőforrások minisztere összegezte a magyarországi helyzetet a kórházak vezetőinek, miszerint eddig csak egyedi esetek – összesen tizenkettő – vannak Magyarországon, a járvány megelőzéséhez pedig mindenkinek követnie kell a szigorú eljárásrendet, amihez a szükséges rend és fegyelem betartását minden esetben fokozottabb figyelemmel kell kísérni és betartatni.

Kásler részletesen tájékoztatta a főigazgatókat az eljárásrendről, illetve arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-gyanús esetekkel és a vírussal diagnosztizált betegekkel. Ha a koronavírus-fertőzötteket ellátó és a gyanús eseteknek karantént biztosító Dél-pesti Centrumkórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházakban alakítanak ki karantént.

A miniszter a betegség kapcsán elmondta, hogy leggyakrabban enyhe lefolyásra számíthatnak, de a fertőzötteknek légzési nehézségeik is lehetnek. Ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok (lélegeztető készülékek), súlyosabb esetekben ECMO (úgynevezett műtüdő) alkalmazására van szükség. Ezek a berendezések kellő számban rendelkezésre állnak az országban.

Több karanténkórházra is szükség lehet

Az Emmi közleménye megerősíti, hogy a Kútvölgyi Klinikai Tömb toronyépületében is karantént alakíthatnak ki. (Ezt a lehetőséget korábban felvetette Pintér Sándor belügyminiszter, az operatív törzs egyik vezetője is.) Amennyiben tömegessé válna a fertőzés, a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes lehet szükség esetén. Ebben az esetben a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni, ahol erre a kritikus egy-két hónapra szüneteltetik a tüdőtranszplantációkat. Vidéken összesen huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben.