Csok plusz néven új kedvezményes hitelt vezet be a kormány, itt vannak a részletek

Csok plusz néven új kedvezményes hitelt vezet be a kormány, itt vannak a részletek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Csák János kulturális és innovációs miniszter (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új kedvezményes hiteltkonstrukciót vezet be a kormány 2024. január elsejétől, amelyet főként az édesanyák vehetnek igénybe – jelentették be a szerda esti kormányinfón. Szó volt arról is, hogy hány magyart menekítettek ki eddig Izraelből és hogy megalázta-e a magyar kormányfőt Vlagyimir Putyint.

A kormány célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek megszülethessen, ennek érdekében új, kedvezményes hitelkonstrukciót vezetnek be – jelentette be a szerda estére meghirdetett kormányinfón Csák János miniszter. A falusi csok rendszer marad, viszont az 5000 fő feletti teleüléseken csok plusz néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezetnek be. A hitel a gyerekszám függvényében 15, 30, illetve 50 millió forint lesz. A hitel kedvezményes, három százalékos kamatozású. Az első közös otthon megvételekor elegendő lesz 10 százalék önrész. A hitel futamideje 10-től 25 évig terjedhet. Telekvásárlásra a hitelt nem lehet felvenni, mert cél, hogy fedél legyen a családok feje felett. 

A hitelt alapvetően az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de két éves átmeneti időszakban azon idősebb nők számára is elérhető lesz, akik igazoltan 12 hetes terhesek. Az első közös otthon esetében 80 millió forintos határt húztak meg, míg lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forintot. Az 5000 fő alatti településeknél nincsen értékhatár. Ha nem az első otthonról van szó, hanem felújításról vagy bővítésről, 20 százalék önrész van. Az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak a három százalékos kamatot fizetni. Ha megszületik a gyermek, a hitelfelvevő egy éves moratóriumot kérhet (ez nem kötelező), ám ekkor a futamidő meghosszabbodik egy évvel. Ha megszületik a második gyerek, a tőkéből minden további gyermek után 10 millió forintot elengednek. A falusi csoknál egységesítették a gyerekek után járó vissza nem térítendő támogatás értékét, egy gyereknél egy, két gyereknél négy, három gyereknél tizenötmillió forintra. November közepére készülnek el a részletszabályok. Akiknek jelenlegi csokja van, annak azt le kell zárnia, hogy az új rendszerbe jöhessen. Január egytől lehet igénybe venni a csok pluszt. Nincs felső limitje a csok plusz kifizetésének a költségvetésben. Már megszületett gyermekek után jár-e? Nem, meglévő gyermekekre nem jár, „új óra indul”, de a korábban megszületett gyermekekre elérhető volt a korábbi csok. Házasnak kell-e lenni az igényléshez? Első sorban édesanyák vehetik fel, de házasnak kell lenni. – Mi házassághívő kormány vagyunk – mondta Csák János. Örökbefogadott gyermek után is igényelhető a csok plusz. Milyen árfelhajtó hatással számolnak a csok plusz bevezetése miatt? Nem számolnak ilyennel, közgazdászként Csák nem hiszi, hogy ez megmozdítaná a piacot.

Később Csák János arról is beszélt, hogy jóváhagyták a szerdai kormányülésen a nemrég Nobel-díjat kapott Krausz Ferenc által vezetett molekuláris ujjlenyomatkutató intézet kutatásainak következő fázisához szükséges forrásokat is. 2019 és 2023 között 20 milliárd forintos kutatási költségvetéssel már Magyarországon dolgozik Krausz Ferenc, a program folytatására további 75 milliárdot szán a kormány 2023 és 2030 között egy betegségek korai felismerésére szolgáló orvostechnológiai megoldásra.

Több mint 400 magyart hoztak haza

A kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter folytatta. Elmondta, együttérzésükről biztosítják Izrael kormányát, Orbán Viktor beszélt múlt hét pénteken Izrael miniszterelnökével, míg Szijjártó Péter is az izraeli külügyminiszterrel. Szerinte mindent meg kell tenni, hogy az eszkaláció elkerülhető legyen, meg kell akadályozni az államok közötti háborút. Európának különösen kiemelt érdeke, hogy a térségbeli országok megőrizzék stabilitásukat, Egyiptomot segíteni kell, mert ha ez nem történik meg, Törökországon keresztül menekülni kényszerülők milliói érkezhetnek Európába.  Kérik, mindenki legyen tekintettel az áldozatokra, a terroristák melletti szimpátiatüntetéseket betiltották. Fontos, hogy mindent meg kell tenni a túszok kiszabadítása érdekében. Magyarország azért is sokat tett, hogy az adott térségben lévő állampolgárok hazaérjenek, a magyar honvédség gépei eddig 5-ször jártak a konfliktuszónában és összesen 445 magyar állampolgárt hoztak haza. Gázában sajnos továbbra is 15 magyar állampolgár van, velük folyamatos telefonos kapcsolatban van a külügy. Mindannyian épségben vannak, de veszélyben, négy családról van szó, 10-en kiskorúak, a legkisebb gyermek 4 hónapos, közvetlen családtagjaikkal együtt szeretnék elhagyni az országot, a kormány mindent megtesz azért, hogy erre sor kerülhessen. Uniós csúcstalálkozón is szó lesz a közel-keleti helyzetről, Orbán Viktor a most ismertetett álláspontot fogja képviselni. A találkozón más napirendi pont is lesz, erről a parlamenti frakciókat is tájékoztatták: költségvetési módosítási javaslatot tett le a Bizottság a Tanács asztalára, de a magyar kormány ezt nem tudja támogatni. Brüsszel „erősen vitatható célokra” kér pénzt, a „migránspaktum” végrehajtására, illetve a „brüsszeli bürokraták” fizetésemelésére, illetve Ukrajna támogatására. Utóbbit ebben a formában azért nem támogatják, mert négy évre adnának az országnak pénzt, ez pedig tűzszünet helyett a háború elhúzódását segítené elő.

Nem tudja, Orbán feszült volt-e

Később újságírók is kérdezhettek. Mi a lengyel választások eredményéről a kormány véleménye? Gulyás azt mondta, tiszteletben tartják és gratulálnak azoknak, akik kormányt alakítanak. A svéd NATO-csatlakozásról kérdezték Gulyást, aki azt mondta, a csatlakozás magyar ratifikálásának nem szabtak határidőt. Arra kellene a svédeknek választ adni, hogy ha az általuk az elmúlt években elhangzott sértéseket igaznak gondolják, miért akarnak velünk egy újabb klubban együtt lenni – tette hozzá a miniszter. A Fidesz elnöksége november 5-ei héten tárgyal a szuverenitásvédelmi törvénycsomagról. Hogy a Momentum vörös festékkel öntötte le a kordonokat a Karmelita előtt, arra azt mondta, ha egy Izrael támadását elítélő határozat megszavazására nem tudtak bemenni a párt politikusai a parlamentbe, akkor a kettő között akár lehet összefüggést is keresni. Mik lesznek az új KRESZ súlypontjai? Párizsból például az e-rollereket kitiltották, de Magyarországon még ilyen nagy számban nincsenek jelen, az ezzel kapcsolatos kérdésekről (nem feltétlenül kitiltásról, hanem a szabályozásról) vita van.

Miért kellett Orbánnak Putyinnal találkoznia? Fegyverszünetet szeretett volna elérni, illetve speciális helyzete van az országnak az energiakitettség miatt. Az osztrák kancellár is találkozott személyesen az orosz elnökkel, nem gondolja Gulyás, hogy kiemelt jelentősége lett volna a találkozónak. Rácz András Oroszország-szakértő szerint az orosz vezetés megalázta Orbánt azzal, hogy egy olyan videót közölték róla a Putyinnal való találkozója kapcsán, ahol a magyar kormányfő izeg-mozog. Gulyás azt állította, nem látta a videót, de „gyermetegnek” tartja az észrevételt és a felvetést is. – Nyilván mindannyian feszültek vagyunk, jobban szeretnénk, ha béke lenne – tette hozzá Gulyás megjegyezve, nem tudja a felvetést komolyan vehetőnek és nem tudja, Orbán feszülten viselkedett-e.

Miért nem békepártiak Izrael esetén? Gulyás szerint Izrael megteremti saját biztonságát egy terrorista szervezettel szemben, de a magyar kormány jelezte, szeretnék elkerülni az államok közti háborút. A kormány nem tartja az egész Gázai övezetet terrorszervezetnek. 

Kérdezték Gulyást arról is, a továbbiakban is tartja-e, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svéd NATO-csatlakozást. A miniszter szerint azóta tovább romlott a helyzet, de szeretnék, ha a szövetségeseikkel normális és jó viszonyban lennének, erre törekednek, ha viszont a kérdést sikerül rendezni, a NATO-csatlakozásnak sem látja akadályát. Gulyás nem tudja, ki kezdeményezte az Orbán-Putyin találkozót, de feltételezi, ez a rutin része volt. 

Mi szükség van még a Fudan Alapítványra, ami havonta továbbra is tízmillió forintot fizet ki? Úgy tudja, más projektekkel foglalkozik a cég, de utánanéz.

Miért hajolt meg Orbán Viktor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előtt, ezt hogy kell értelmezni? Gulyás szerint ő nem látta az erről szóló felvételt, és nem kell értelmezni.