Kormányinfó: tavasszal részlegesen kinyithat az ország

Kormányinfó: tavasszal részlegesen kinyithat az ország

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormány szerdai ülésén ismét értékelte a járványhelyzetet. Olyan döntést szeretnének hozni a korlátozásokkal kapcsolatban, ami a társadalom többségének támogatását élvezi. Február 15-i héten online konzultációt indítanak a nyitás lehetőségeiről – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón. – Az európai tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a vírus mutációja miatt állt meg hazánkban is a járvány lassulása, de remélik, hogy a harmadik hullám elkerülhető lesz. Óvatos és szakaszos nyitásra kerülhet sor, két lépcsőben: március 1-től és április elejétől részlegesen nyithatnak – tette hozzá.

– Februárban és márciusban, az orosz és kínai vakcináknak köszönhetően nagyobb arányban olthatják be az embereket, mint az Európai Unió más országaiban – fogalmazott Gulyás Gergely.

A gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán a miniszter elmondta, az elmúlt tíz év eredményeit szeretnék megvédeni, a válságkezelés nem járhat együtt a munkahelyek elvesztésével. Ma 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, a munkaalapú társadalom megteremtése a legfontosabb a kormány számára.

– Február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetniük az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek – fogalmazott Gulyás Gergely.– Tízmillió forint erejéig a kis- és közepes vállalkozások kamatmentes kölcsönhöz juthatnak – tette hozzá.

„A legsötétebb jövőkép, ha Gyurcsányék visszatérnek”

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, az ellenzéknek egyetlen célja van a járvány idején, a politikai haszonszerzés. Ezért is érvelnek olyan vakcinák ellen, amelyekkel a világban már több tízmillió embert beoltottak. Az a szerencsés eset áll fenn, hogy Magyarországnak felelős kormánya és felelőtlen ellenzéke van – fogalmazott.

– A kormány igyekszik együtt működni a Magyar Orvosi Kamarával, ezért remélik, hogy szakmai szempontok alapján ítélik meg az orosz és a kínai vakcinák hatékonyságát is – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette, ha lesz elég vakcina, egy nap alatt félmillió embert is be tudnak oltani. A korcsoportokon belül a háziorvosok felelőssége, hogy eldöntsék, kinek van nagyobb szüksége a védőoltásra. Európán belül Magyarország az egyik leggyorsabban oltó ország lehet – mondta a miniszter.

Dobrev Klára kapcsán Gulyás Gergely hangsúlyozta, jobb lett volna, ha Orbán Viktor helyett, a férjének, Gyurcsány Ferencnek adott volna tanácsokat. A legsötétebb jövőkép az ország számára, ha a Gyurcsány házaspár tér vissza a hatalomba – fogalmazott.

A jelenlegi tervek szerint két lépcsőben nyitnak: március 1-vel, és április 1-vel, vagy 3-val nyithat a kormány – fogalmazott Gulyás Gergely. – Ma egy hétvége alatt több mint egymillió embert be lehetne oltani. A kérdés az, hogy hány vakcina áll rendelkezésre. Március 15-ig minden regisztrált 60 év fölötti embert igyekeznek beoltani – tette hozzá.

– Kínával 5 millió vakcinára kötöttek szerződést, az ütemezés szerint februárban, márciusban és áprilisban is 500 ezer adag érkezik, a többi, vagyis a nagyobb rész májusban – árulta el a miniszter. – A nemzeti konzultáción azt kívánják felmérni, hogy milyen nyitást tartanak elképzelhetőnek az emberek. ha az új mutáns nem lesz agresszív, akkor március 1-től látnak lehetőséget a nyitásra – ismételte meg Gulyás Gergely.

– A kormánynak az unióval számos területen van vitája, de a bírósági döntéseket elfogadják, így tesznek majd a CEU ügyében is – mondta el a miniszter.

Az üzemi étkezdék kapcsán Gulyás Gergely elmondta, a kormány egyetért a működésükkel, hiszen az országnak működnie kell, így a dolgozóknak szüksége van étkezésre, de csak az ott dolgozók számára, az utcáról betérve ne lehessen fogyasztani.

A miniszter elmondta, lesz immunitást igazoló plasztikkártya, amit a beoltottak és a betegségen átesettek egyaránt megkapnak.

A vagyonnyilatkozati szabályozás Magyarországon az egyik legszigorúbb, a hozzátartozóknak is kötelessége nyilatkozniuk. Ha bárhol bármilyen gyanú felmerül, vizsgálatot lehet kezdeményezni. Rogán Antal felesége és családjának gyarapodása kapcsán azonban ilyesmire nem látnak indokot.

800-900 vakcinából lehet beoltani az olimpiára készülőket

Az orvosválasztás kapcsán még nincsenek végleges szabályok, a Magyra Orvosi Kamara szakmai véleményét is figyelik. Gulyás Gergely magánvéleménye szerint a szülész-nőgyógyászokra vonatkozóan külön szabályozást kell bevezetni.

Magyarországon nem fordulhat elő olyan jogállamisági probléma, mint Hollandiában, ha ők kiküszöbölik az anomáliát, akkor felzárkózhatnak hozzánk – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az ingyenes egészségügyi ellátásukat elveszítő emberek is kapnak sürgősségi ellátást. De aki nem fizeti be a járulékot, az ne kapja meg ugyanazt az ellátást, mint aki befizeti – fogalmazott a miniszter. A kérdésre azonban, hogy ők vajon kaphatnak-e a koronavírus elleni védőoltást, Gulyás Gergely nem válaszolt. Korábban ugyanakkor Rétvári Bence arról írt, annak is jár majd ingyenesen oltás, akinek érvénytelen lesz a TAJ száma.

– Az elszámoltatás és igazságtétel hiánya a rendszerváltoztatás nagy hibája. A velünk élő múlt része a Politikatörténeti Intézet is, amelyet réges-régen el kellett volna távolítani a Kúria épületéből. Jogerős ítélet alapján most kénytelenek kiköltözni – fogalmazott Gulyás Gergely. Ez utóbbi szerinte alapvetően pozitív fejlemény.

A szólásszabadság korlátozásának új eszközei jelentek meg, utalt Gulyás Gergely a közösségi médiumok „cenzúrájára”. – A Facebook és a Twitter is köteles tiszteletben tartani a szólásszabadságot. Nem az államok kontrollálják a szólásszabadságot, hanem globális multicégek. Donald Trump Twitter-oldalát sem számolhatták volna fel. Rossz irányba tartunk, Közép-Kelet-Európa most Európa jövője – vonta le a következtetést a miniszter.

Az ukrán-magyar viszony kapcsán a miniszter elmondta, hogy Ukrajnának sem a NATO-tagságra, sem az uniós csatlakozásra nincs esélye, ha nem rendezi az ott élő magyar kisebbség helyzetét.

A nyitás kapcsán megismételte, ha nem lesz harmadik hullám, március és április elejével lehet nyitás, de a teljes nyitás az oltóanyagok számától függ – fogalmazott Gulyás Gergely. – A virológusok szerint akár hárommillió felett is lehet a betegségen már átesettek száma, a társadalmi immunitás eléréshez ezen felül 3,5 millió ember beoltása szükséges – tette hozzá.

A sportolók oltása kapcsán a miniszter elmondta, az olimpiára készülők esetében indokoltnak látta a kormány a soron kívüli oltást, ez nagyjából 8-900 vakcinát jelent.

Az idén nyárra halasztott labdarúgó Eb-n a járvány ellenére lesznek budapesti meccsek is – árulta el Gulyás Gergely.

– Akár már a hétvégén is érkezhet AstraZeneca vakcina, és ha a hatóság megadja az engedélyt, el is indulhat az oltás – fogalmazott a miniszter. – A napokban kezdődhet a Szputnyik V orosz vakcinával való oltás – tette hozzá. – Minden beérkező vakcinát megvizsgálnak a magyar hatóságok.

Szalay-Bobrovniczky Vince ügyében a miniszter elmondta, ő a tényekből indul ki, ezek alapján kijelenthető, hogy a helyettes államtitkár felelősségét a nyolc évvel ezelőtti karambolja esetében indult vizsgálat nem állapította meg, vagyis örülnek, ha továbbra is folytatni tudja a munkáját.

Alekszej Navalnij ügyében a miniszter elmondta, csatlakoztak a közös európai nyilatkozathoz, elítélik az ellenzéki aktivista elleni eljárást.

A Magyar Hang a praxisközösségekre vonatkozó kérdése kapcsán Gulyás Gergely elmondta, több alkalommal is tárgyaltak az érdekképviseleti vezetőkkel, és 2021. január 1-ig visszamenőleg folyósítják a béremelést, a kormány komoly bérkiegészítést nyújt.