Ittasan karambolozott a bécsi magyar nagykövet, de eltussolták az ügyet

Ittasan karambolozott a bécsi magyar nagykövet, de eltussolták az ügyet

Fotó: Gerd Altmann/Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szalay-Bobrovniczky Vince akkori ausztriai magyar nagykövet 2013-ban részegen, gyerekeivel az autójában karambolozott Bécsben, az ügyet csendben elrendezték Ausztriában, pedig letöltendő börtönbüntetés is járhatott volna érte – tudta meg a Telex. A Külügyminisztériumhoz a baleset leglényegesebb részletei el sem jutottak – írták.

Szalay-Bobrovniczky 2013. április 26-án este a családjával hazafelé tartott a nagykövetség szolgálati Mercedesével, amikor egy egyenes, egyirányú utcában, a Vorlaufstraße 5.-nél befékezett előtte egy Volkswagen taxi. A nagykövet nekihajtott az autónak, amely az ütközés következtében belecsúszott egy éppen kifelé parkoló A-osztályú Mercedesbe. A helyszínre érkező rendőrök Szalay-Bobrovniczkynél előzetes légalkoholszintet mértek, a szonda 0,84 mg/l-t mutatott. Emellett a lap birtokába került rendőrségi jegyzőkönyv szerint a nagykövet „az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta, egyértelműen érezhető volt a szájából az alkoholos italok szaga, és láthatóan be voltak vörösödve a kötőhártyái is”.

A nagykövetség ötszemélyes szolgálati autójában hatan utaztak, a diplomatán kívül felesége és négy gyermekük tartózkodott a járműben, ahol a rendőrség szerint nem szereltek fel biztonsági eszközöket a gyerekeknek. Szalay-Bobrovniczkyék sérülés nélkül kiszálltak, a másik két autóban azonban ketten könnyebben megsérültek.

A nagykövet a helyszínen bemutatta a Európai és Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Szövetségi Minisztérium vörös legitimációs kártyáját, az előzetes légalkoholszint-mérést követően pedig elutasította az önkéntes alapú légalkoholszint-mérést – írja a Telex.

Szalay-Bobrovniczky a lap most azt állította, hogy a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávetette magát a rendőrségi intézkedésnek. Mindehhez a Telex hozzáteszi, hogy ő lemondani nem tud a mentességről, a szondát pedig nem volt hajlandó megfújni.

Azt is mondta, hogy hivatalos fogadáson volt,, biztos volt abban, hogy csak az osztrák szabályok által megengedett mértékben fogyasztott alkoholt; „vélhetően azért, mert ebben az időszakban egy vírusos megbetegedés miatt gyógyszert szedtem, amelyről orvosi igazolással is rendelkezem, az alkoholszonda magasabb értéket mutatott a megengedettnél”.

A Telex szerint azon az estén nem hivatalos fogadáson vett rész, hanem egy magánprogram után vitte haza a családját.

A bécsi baleset nem jutott el akkoriban az osztrák sajtóhoz (sem), Szalay-Bobrovniczky pedig elhallgatta a Külügyminisztérium elől a karambol körülményeit, holott nagykövetként kötelessége lett volna mindenről tájékoztatni a feletteseit.

Az osztrák államügyészség két hónappal a baleset után, 2013. június 17-én lezárta az ügyet. A megszüntető határozatban a bécsi diplomáciai egyezmény 39. cikkének 2. bekezdésére hivatkoztak, amely szerint „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne”.

Két hónappal a balesetet követően nem csupán a nyomozást állították le, hanem Szalay-Bobrovniczkyt informálisan is behívták az osztrák Külügyminisztériumba. A lap úgy tudja, ekkor állapodhattak meg arról, hogyan állítják le a nyomozást.

Azt nem tudni, hogy az államügyészség kérte-e Magyarországtól a diplomáciai mentesség feloldását, a Telex erre a kérdésére nem kapott válasz az osztrák hatóságtóla KKM sajtóosztálya pedig azt írta, hogy az osztrák fél nem kereste meg a magyar Külügyminisztériumot.

Bár sem Martonyi János akkori külügyminiszter, sem a KKM nem árulta el, hogy hivatalosan tudtak-e a baleset bűncselekmény gyanúját is felvető körülményeiről a külügyben, a lap információi szerint az ittas vezetés ténye is visszajutott a minisztériumba. Ez az oka, hogy a külügyben többször próbálták megtudni Szalay-Bobrovniczkytől, hogy pontosan mi is történt vele azon a péntek estén.

A Telex hozzáteszi, hogy a szokásjogtól eltérően Szalay-Bobrovniczky nem kapott kitüntetést az osztrák államtól, miután elhagyta az állomáshelyét; pedig ha valaki legalább három évet eltölt Bécsben, akkor kitüntetéssel szokott távozni.

Majd a korábbinál fontosabb pozícióba tért vissza Budapestre: a Navracsics Tibor vezetésével felálló Külgazdasági és Külügyminisztériumban lett az amerikai és európai kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. Kicsivel később európai ügyekért felelős helyettes államtitkár lett a Miniszterelnökségen, de néhány hónap alatt itt is elfogyott körülötte a levegő. A Telex a minisztérium akkori munkájára rálátó forrásai szerint „komoly életvezetési problémák” voltak a politikussal, akinek Lázár János nem nézte jó szemmel a „zavaros” ügyeit.

2016. szeptember végén nevezték ki helsinki nagykövetnek, bátyja Szalay-Bobrovniczy Kristóf ekkor lett londoni nagykövet. A Telex úgy tudja, hogy a két Szalay-Bobrovniczky nagyköveti jelölésének ötlete nem Szijjártó Péter dolgozószobájában született, hanem a Habony–Rogán-kör „javaslatára”.