Kormánykritikus magyar újságírók és aktivisták után kémkedhetett egy izraeli cég

Kormánykritikus magyar újságírók és aktivisták után kémkedhetett egy izraeli cég

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A LinkedIn közösségi oldalt felhasználva vett célba kormánykritikus magyar újságírókat és aktivistákat a Black Cube nevű magán-hírszerzőcég – írja a Telex a Reuters híre alapján.

A Microsoft tulajdonában lévő szakmai közösségi oldal egyik kutatója, Mona Damian egy virginiai konferencián közölte: az izraeli székhelyű Black Cube hamis profilok hálózatának létrehozásával és hozzájuk köthető álláshirdetésekkel teremtett kapcsolatot a célpontjaival. Ezután némelyik újságíróval és aktivistával videóbeszélgetést tartottak, majd az ezekből készült felvételeket felhasználták egy magyarországi civil szervezetek lejáratására irányuló kampányban.

A LinkedIn által a Black Cube-nak tulajdonított művelet 2020-ban kezdődött, és legalább 12 olyan aktivistát és újságírót vett célba, aki kritikusan nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnökről. A rögzített beszélgetéseiket később közzétették a kormánypárti médiában a 2022-es országgyűlési választások előtt. A titokban felvett beszélgetéseiket később a kormánypárti médiában tették közzé a 2022-es országgyűlési választások előtt. A rejtett kamerás kampány célpontja volt például az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Jeney Orsolya is. A 444 szerint még Kovács Zoltán kormányszóvivő is terjesztette az így készült anyagokat.

A LinkedIn szerint a Black Cube hamis fiókjainak hálózatát már felszámolták, és a Black Cube céges oldalát is eltávolították. Azt nem közölte a platform, hogy a Black Cube kinek a megbízásából dolgozhatott, ahogy azt sem hozta nyilvánosságra, hogy hány álfiókot szüntettek meg. A Black Cube nem válaszolt azonnal a Reuters kérdéseire. A cég, amely egykor a hollywoodi erőszaktevő Harvey Weinsteinnek is dolgozott, korábban azt állította, hogy nem a kibervilágban tevékenykedik, és hogy tevékenysége teljes mértékben megfelel a helyi törvényeknek. A magyar kormány szintén nem válaszolt még a Reuters kérdéseire.

A Black Cube-ot már korábban is azzal vádolták, hogy beavatkozott a 2018-as magyarországi választásokba, miután beépített ügynökei titokban felvették civil szervezetek vezetőit előkelő éttermekben, és a felvételeket jobboldali hírportálokon tették közzé.