Környezethasználati engedélyt kapott az iváncsai akkugyár

Környezethasználati engedélyt kapott az iváncsai akkugyár

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkapta az egységes környezethasználati engedélyt az SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyára a Fejér Vármegyei Kormányhivataltól – írja a Népszava.

Az akkugyár nemrég még azzal került a hírekbe, hogy többen rosszul lettek, mert valamilyen anyag a levegőbe került, és belélegezték. A lap szerint akkor közös ellenőrzést tartott a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság, ekkor derült ki, hogy a cég korábban elfelejtette bejelenteni, hogy az üzem működése közben veszélyes anyagokkal/keverékekkel dolgoznak. Augusztus első napján mindenesetre már rendben voltak az iváncsai létesítmény papírjai. A kormányhivatal illetékes főosztályvezetője a DK-s Oláh Lajosnak az üggyel kapcsolatban azt a választ adta, hogy a cég két rákkeltő anyagot jelentett be: NCM (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid összetételű) port, illetve electrolyte-t (1,3 propánszultont). Mindkettő súlyosan mérgező, belélegezve légzési nehézséget, szemmel, bőrrel érintkezve súlyos égési sérülést, hosszú távon rákot okozhatnak. Éppen ezért az előírások szerint csak teljes testet fedő védőruházatban, légzés-, szem- és kézvédelem mellett dolgozhatnak az anyaggal.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a kormányhivatali főosztályvezető válaszából ugyanakkor az olvasható ki, hogy a bejelentett anyagok között nem szerepel az NMP nevű oldószer, amely ugyancsak veszélyes anyagnak számít, bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, sőt károsíthatja a születendő magzatot is. Márpedig éppen ebből a kifelejtett veszélyes anyagból használják majd a legtöbbet az iváncsai gyárban, évente 13-17 ezer tonnát.

Az iváncsai akkugyárról a Magyar Hang néhány hete írt helyszíni riportot.

Címkék: Iváncsa, akkugyár