Koronavírus: Egész Magyarországot kockázatosnak minősítették a németek

Koronavírus: Egész Magyarországot kockázatosnak minősítették a németek

Lelakatolt székek egy speyeri étterem előtt 2020. október 30-án. Németországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében november másodikától egy hónapra bezárnak az éttermek, bárok, éjszakai klubok, valamint a szabadidős intézmények és létesítmények, például fitneszstúdiók, úszómedencék, színházak, operaházak, koncerttermek, vásárok, mozik és szabadidőparkok. MTI/EPA/Ronald Wittek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország egész Magyarországot felvette az új típusú koronavírus terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára pénteken – adja hírül az MTI.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) listájára szeptember közepén vették fel Budapestet, majd fokozatosan egyre több megyét is. Legutóbb október 22-én frissítették, akkor már csak négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna – nem szerepelt rajta.

A német listára felkerült még Ciprus, a közép-európai régióból pedig egyebek mellett az eddig nem kockázatosnak ítélt horvátországi megyék és szlovéniai községek.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint a tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

A kockázatos besorolást megelőző elemzés során vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók – nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok –, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik. Elemezik a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket is elemzik, így vizsgálják a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát.