Kövér Gyurcsánynak: Ennek is lesz következménye

Kövér Gyurcsánynak: Ennek is lesz következménye

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. június 7-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napirend előtti felszólalásokkal indul az Országgyűlés hétfői ülése.

Szabó Tímea (Párbeszéd) napirend előtti felszólalásában a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának megépítéséről szóló konzultációról beszélt, amelyen 30 ezren vettek részt. A probléma szerinte országos, az 540 milliárdos kínai hitel azt jelenti, hogy minden magyar embernek 110 ezer forintot kell visszafizetnie a Kínai Kommunista Pártnak. Korábban Orbán Viktor azt ígérte, hogy amit a budapestiek nem akarnak, nem lesz. A képviselő szerint a kormányfő hazudott, amikor azt mondta, nincs még eldöntve a Fudan Egyetem kérdése, hiszen a törvényről parlamenti szavazást akarnak tartani kedden, pedig a Párbeszéd kezdeményezte, hogy vonják vissza a javaslatot, amelyben négy budapesti telket és 600 millió forintot ad át az egyetemnek. – Aki ezt a törvényt holnap megszavazza, a magyar emberek akarata ellen szavaz, és feladja Magyarország függetlenségét, és a Kínai Kommunista Párt rabszolgájává teszi hazánkat – mondta.

Dömötör Csaba válaszában azt mondta Szabó Tímeának, nincs arról szó, hogy ne érdekelné a kormányt a konzultációban részt vevők véleménye, és sajnálja, hogy megfogalmazása szerint politikai hisztériakeltés zajlik. Hitelfelvételről még nem született döntés, sem kidolgozott tervek, de ha meglesznek, támogatják, hogy a kérdésről népszavazás legyen, mondta az államtitkár. A Diákváros és az új egyetem együttesen is megvalósítható szerinte. A Fudan Egyetem 31. a világrangsorban, és a Gyurcsány-kormány is célul tűzte ki az ilyen típusú együttműködést, vélte Dömötör. Szemére hányta Szabó Tímeának, hogy támadják az otthonteremtési támogatást. Dömötör ezután a budapesti közlekedés problémáiról beszélt, szerinte autósüldözés folyik.

„Gyurcsány-kórus”

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint cinikus az a kormányzati érvelés, hogy nem alkalmas véleménynyilvánításra a Fudan Egyetem ügye, pedig a törvényjavaslatról kedden akarnak szavazni, a képviselő szerint semmibe véve az emberek akaratát. Keresztes arról is beszélt: ezer milliárd forintnyi közvagyont szerveztek ki a kormánypártok alapítványokba, a teljes magyar felsőoktatást is, vidéken nem maradt állami fenntartású felsőoktatási intézmény, erről mégsem kérdezték konzultációban a magyar embereket. 1500 milliárdos fejesztést ígértek a magyar egyetemeknek, ebből 191 milliárd forint lett, de a kínai egyetem miatt eladósítanák az országot, ami országos közügy, vélekedett a képviselő. Megjegyezte azt is: 1150 módosító javaslatot nyújtott be az ellenzék a költségvetés tervezetéhez, ezeket leseperték az asztalról.

Keresztes László Lórántnak Schanda Tamás államtitkár válaszolt, szerinte az LMP felmorzsolódott, feladta korábbi elveit. Karácsony Gergely tönkretette, elárulta és kiárusította az LMP-t Gyurcsány Ferencnek, fejtegette Schanda, aki szerint az LMP a szuverenitás elvét, a kommunistákkal való szembeállást és a zöldügyeket, „betagazódott a Gyurcsány-kórusba”. A Fudan ügyével kapcsolatban a baloldal „légi gitározásáról” beszélt. Szerinte nincsen szó hitelfevételről. Kivitelezésről nem született döntés. – Ha elkészülnek a tervek, akkor lehet erről érdemben vitát folytatni – mondta ismét az államtitkár, aki szerint a Fudantól van mit tanulnia más európai felsőoktatási intézményeknek is. Szerinte a magyar fiatalok sikeréhez járul majd hozzá az egyetem. Azt is mondta: biztosítani fogják az ígért forrásokat az egyetemeknek, és nem vontak el pénzt a felsőoktatástól.

Kövér következményt ígért

Gyurcsány Ferenc (DK) kifejezte reményét, hogy ez az utolsó tavaszi ülésszak vége, amikor a Fidesz adja a parlament többségét. Gyurcsány szerint a kormánypártok megvonják a lehetőséget, hogy Magyarország okos, értelmes vitában döntsön saját sorsáról. Azok az emberek fogják szerinte megbuktatni a Fideszt, akik rájönnek, hogy történelmi csalás áldozatai, ezért el fogják zavarni a Fideszt a közéletből és a magánéletükből, miután a párt már azt is meg akarja mondani, hogy ki hogyan szeressen.

Dömötör Csaba válaszolt Gyurcsány Ferencnek egy kommunistákról szóló Márai-idézettel (Miután a DK elnöke szintén Márait idézte), aki bekiabálva reagált a válaszra. A bekiabálás miatt Gyurcsányt Kövér László házelnök figyelmeztette, „ennek is lesz következménye”. Dömötör szerint a gumilövedékek és a gazdasági pangás időszaka nem térhet vissza Magyarországon.

Tóth Bertalan (MSZP) szerint hirtelen rádöbbent Orbán Viktor, hogy rosszul élnek a nyugdíjasok és a családosok, ezért osztogatásra váltott, de előtte konzultációt indít az embereknek arról, hogy akarnak-e pénzt kapni. Hülyének néznek minket? – kérdezte Tóth Bertalan, aki szerint orosz és kínai adósságba veri az országot a kormány, rosszul kezelte a járványt, minden olyan javaslatot elutasított, amely az emberek megélhetését segítette volna, és most az SZJA -visszatérítésből csinál kampányfogást. Az MSZP az élelmiszerek ÁFÁ-jának csökkentését javasolja, illetve a nyugdíjak felzárkóztatását. Nem konzultálni kellene, hanem adni, mondta Tóth Bertalan.

Felszólalására Rétvári Bence reagált, szerinte felháborító, hogy az ellenzék a dolgozó családoknak ígért SZJA-visszatérítést kritizálják, ésszerűtlennek és elvetemültnek nevezi. Ez a családok támogatása az államtitkár szerint. Amikor a baloldal kormányon volt, mesterségesen alacsonyan tartották a minimálbért, a Fidesz viszont szembeszállt a multinacionális cégekkel az emelés érdekében. Ezután Rétvári harmadik generációs oligarcha családnak nevezte a Gyurcsány-családot.

A házelnök tud „elnéző” is lenni

Jakab Péter (Jobbik) arról beszélt, hogy a Parlment egy munkahely ahonnan a kormánypárti frakció tagjai milliós fizetésekért lógnak. – Az önök milliós fizetésében nincs benne, hogy szeretni kell, de kutya kötelességük meghallgatni – mondta Jakab. – Nem elfogadni akarom az Orbán-rendszert, hanem le akarom győzni. Amikor hazugokkal áll az ember szemben, az igazság az egyetlen fegyvere – mondta Jakab. Szerinte ő csak kimondja, amit az emberek is kimondanak az utcán. – Sérti önöket, hogy bűnözőnek nevezem Önöket? Erre nem az a megoldás, hogy kikapcsolják a mikrofonomat, hanem az, hogy befejezik a lopást –mondta.

Kövér László úgy kommentálta a felszólalást, hogy igyekszik „elnéző” lenni Jakab Péterrel a tavaszi ülésszak utolsó ülésén, és reméli, hogy egy „jobb mentális állapotban lévő” frakcióvezetőt kapnak vissza.

– Rossz ez a produkció, amit minden héten előad – válaszolta Jakabnak Orbán Balázs. Az államtitkár úgy fogalmazott: Jakab Péter „eladta pártját a legnagyobb kommunista oligarchának”, ezért nem hiteles. Szemére vetette az ellenzéknek, hogy nem szavazták meg a hitelmoratóriumot, a családtámogatásokat, a 13. havi nyugdíjat.

A Jobbik elnöke és a kormánypárti politikusok közti feszültség előzménye, hogy múlt héten a Fidesz frakciójának vezetője, Kocsis Máté bejelentette: kivonulnak a kormánypárti képviselők Jakab felszólalása alatt. – Gyurcsány jobbikos betanított munkása keveri a keményet a primitívvel, a politikai vádakat a személyes sértegetéssel, az előadni kívánt bohócműsora pedig már roppant unalmas és szánalmas. Mindenki tudja, hogy a produkciója még csak nem is a kormányoldal gyalázásáról szól, hanem kizárólag a saját szereplési vágyáról. Éppen ezért a kormánypárti frakciók tagjai távolmaradásukkal szeretnének elmondani Jakab Péternek mindent, amit róla gondolnak – írta Kocsis indoklásként. Jakab Péter szerint viszont a kormánypárti képviselőknek kötelessége, hogy meghallgassák a felszólalását.