Közel 800 ezer antigén-gyorstesztet kapnak a háziorvosok

Közel 800 ezer antigén-gyorstesztet kapnak a háziorvosok

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselõ Bakos Ilona háziorvos fogadja a betegek telefonhívását miskolci rendelõjében 2020. március 24-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére – olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon.

Az újabb beszerzést azzal indokolták, hogy a gyorstesztekkel ki lehet szűrni a gyanús eseteket a nagyszámú szezonális légúti betegségekkel jelentkezők közül. A koronavírus tünete a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés, ízérzés zavara.

A fertőzés gyanújáról továbbra is a háziorvosok döntenek – közölték. Tesztelni kell akkor is, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, szociális dolgozó, szociális gondozott, igazolt koronavírus-fertőzött kontaktja, továbbá, ha járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul – olvasható a közleményben.

– Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor végezze el az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben. A körülmények figyelembe vételével azonban dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst a rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-tesztre is, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor otthoni mintavételezéssel a PCR-tesztet továbbra is elvégzi a mentő a háziorvos megrendelésére. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók – írják a közleményben. 

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseket továbbra is arra kérik, hogy lehetőleg előzetesen telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál, aki kikérdezésüket követően eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, illetve szükség esetén megszervezi a tünetes rendelői betegvizsgálatát illetve szükség esetén kórházi ellátását.

Az elmúlt napokban nagy felzúdulást váltott ki a háziorvosok körében a Nemzeti Népegészségügyi Központ azon rendelkezése, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben. Az érintettek aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert szerintük a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek, ráadásul a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére.

Végül a Koronavírus Sajtóközpont tisztázta, hogy mégsem kötelező a Covid-tesztelés az háziorvosoknak, hanem eldönthetik, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését.