Népszava: tiltakoznak a háziorvosok a felső légúti betegek kötelező tesztelése ellen

Népszava: tiltakoznak a háziorvosok a felső légúti betegek kötelező tesztelése ellen

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben – írja a Népszava. A Müller Cecília és György István államtitkár által jegyzett levélben az utasítást azzal indokolják, hogy az Nemzeti Népegészségügyi Központban elvégzett nem reprezentatív – mindössze 50 mintás – vizsgálat szerint többnyire a náthát okozó rhinovírusok és kisebb parainfluenzát okozó vírusok cirkulálnak.

A napokban kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra. Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek, ráadásul a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére.

A Népszava arról is ír, hogy a járványügyi protokoll azt is előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor ezt követően el kellene végezniük a rendelő, a váró teljes fertőtlenítését. Azaz mindehhez ki kellene üríteni a rendelőt, ám ezzel ellehetetlenül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása. A levél szerint noha a betegellátásban dolgozók biztosan részesültek legalább egy komplett oltási sorozatban, ez nem jelenti azt, hogy 100 százalékosan védettek a fertőzéssel szemben. Így ez a feladat jelentősen veszélyezteti az alapellátók és a hozzájuk érkezők, köztük a szűrésen, oltáson megjelentek egészségét. Sőt – hangsúlyozzák –, az ellátó személyzet megbetegedése esetén magát az alapellátást is ellehetetleníti.

Végül arra kérik az aláírást gyűjtők az operatív törzset, hogy a tesztelések az eddig bejáratott rend szerint történjenek a jövőben is. Azaz, hogy légúti panaszokkal a betegek továbbra is előzetesen egyeztessenek telefonon a háziorvossal arról, hogy tünetei alapján mi legyen a teendő. Azaz a gyanús betegeket még azelőtt próbálják meg kiszűrni mielőtt bármilyen közösségbe mennének. Ezzel ugyanis jelentősen mérsékelhető a kockázat, hogy a rendelőben potenciális covid-fertőzöttek együtt várakozzanak a még nem fertőzött páciensekkel. Megjegyzik: az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működnek, inkább annak további egyszerűsítése lenne a kívánatos.

A Népszava úgy tudja, péntek éjfélig gyűjtik az aláírásokat a háziorvosok és szombat reggel továbbítják az operatív törzsnek.