Mégsem kötelező a Covid-tesztelés a háziorvosoknak

Mégsem kötelező a Covid-tesztelés a háziorvosoknak

Egy egyetemi hallgató mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a győrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Óvodában 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését – közölte az Atv.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont.

A döntésnél a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket kell szem előtt tartaniuk. A Koronavírus Sajtóközpont hozzátette, „ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza.”

Az ügy előzménye, hogy a koronavirus.gov.hu-n megjelent, miszerint a náthás, influenzás betegek megkülönböztetése és a negyedik hullám megfékezése érdekében felgyorsítják a tesztelést, és ez nagyrészt a háziorvosokra hárulna. Emiatt a háziorvosok tiltakozni és aláírást gyűjteni kezdtek, mert állításuk szerint az intézkedés több szempontból is nehezen kivitelezhető. Mint írják, a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek, ráadásul a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére.

 

Címkék: koronavírus