Meghalt Dabney Coleman amerikai filmsztár

Meghalt Dabney Coleman amerikai filmsztár

Dabney Coleman (Fotó: Wikipedia, Aaron Rapaport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilencvenkét éves korában, a kaliforniai Santa Monicában elhunyt a népszerű amerikai karakterszínész, Dabney Coleman. A halálhírt lánya, Quincy Coleman énekesnő jelentette be.

Dabney Wharton Coleman 1932. január 3-án született a texasi Austinban. Filmekben és sorozatokban a hatvanas évek óta láthatjuk. Az első jelentős szerepet az 1965-ös, Sydney Pollack rendezte Gyenge cérnában kapta. Ezt olyanok követték később, mint az 1974-es Pokoli torony, az 1980-as Kilenctől ötig, az 1981-es Az aranytó, az 1982-es Aranyoskám, az 1983-as Háborús játékok vagy az 1999-es Stuart Little, kisegér és a Bigyó felügyelő.

Mint a BBC írja, leginkább arról volt ismert, hogy mocskos férfiakat alakít, akiken mégis jól lehet szórakozni, de eközben számos drámai munkában is csillogtathatta tehetségét. És szinkronmunkáiról is ismert volt, ő adta például Peter Prickly igazgató hangját a Szünet című animációs sorozatban. 

A The Slap Maxwell Story című filmért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díjat 1988-ban. Egy évvel korábban pedig Emmy-díjat ítéltek neki a Sworn to Silence című tévéfilmért.

Szinte az utolsó évekig játszott, 2019-ben felbukkant például a Yellowstone című sorozatban is. Tervben volt szereplése a készülő Someday Sometime című produkcióban.