Közzétették a Karácsony-programot, rendesen megadóztatnák az elitet

Közzétették a Karácsony-programot, rendesen megadóztatnák az elitet

Karácsony Gergely ellenzéki miniszterelnökjelölt Tatabányán mutatta be a 99 Mozgalom gazdasági programját 2021. július 2-án. (Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az igazságosság jegyében tervezi gazdaságpolitikáját a Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ellenzéki miniszterelnökjelölt-aspiráns által indított 99 Mozgalom. 

A főpolgármester a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a gazdasági lépéseket taglaló, több konkrétumot is tartalmazó, szombaton kiadott programra.

– Vajon csak annyi a gazdaságpolitikusok dolga, hogy a gazdasági növekedés minél nagyobb legyen, s nem számít, ha az csak egy szűk elit gazdagodását szolgálja? – teszik fel a kérdést a program szerzői. Szerintük olyan gazdasági növekedésre van szükség, amelynek gyümölcseit a teljes nép élvezheti, és még fenntartható is.

Mint írják, lehetséges, hogy idén 7 százalék fölötti hazai gazdasági növekedés lesz, de ez nem sokat ér, ha a nagyobb növekedés csak az ország 1 százalékát gazdagítja a 99 százalék többség helyett. Példaként hozzák fel azt, hogy tavaly több mint 8 százalékkal gyarapodtak a hazai vagyonosok megtakarításai, miközben a gazdaság 5 százalékkal esett vissza. Tavalyelőtt viszont 4,9 százalékkal nőtt a gazdaság, ekkor a magyarországi privátbankárok által kezelt vagyon több mint 20 százalékkal gyarapodott – teszik hozzá.

Idézik a Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég elemzését is, amelyből kiderül, hogy Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát.

– A hazai szűk szupergazdag réteg ilyen ütemű vagyonosodása nem a gazdaság egészségének, hanem betegségének a jele – szögezik le. Ezért támogatják a 15 százalékos globális társasági minimumadó ötletét, amelynek fő célja a multinacionális cégek adóelkerülési gyakorlatának megfékezése és megállítása.

Az Orbán-kormány szerint a gazdaságpolitika lényege, hogy a hazai gazdaság az uniós átlagnál jobban növekedjen, „kanyarban előzve”. Hogy a gazdasági növekedés igazságos legyen, az föl sem merül – teszik hozzá.

Ezért szerintük nem váltásra, hanem igazi változásra van szükség: új, igazságos gazdaságpolitikára. Ennek elemei a következők lennének:

  • Mintegy 1-2,5 millió forint értékben újraindítási támogatást adnának azoknak a mikro- és kisvállalkozóknak, önfoglalkoztatóknak, amelyek bevételcsökkenése 2020-ban és 2021-ben átlagosan meghaladta 2019-es évi bevételük 50 százalékát.
  • Kárpótolni kell a támogatásban nem vagy alig részesülő munkanélkülieket, az igazságtalanul nem teljes táppénzben részesülő munkavállalókat és a rokkantnyugdíjasokat.
  • Progresszív jövedelemadót vezetnének be: nagyobb hozzájárulást kérnek azoktól, akik havi 1 millió forintnál jobban keresnek.
  • Az 500 millió forint feletti óriásvagyonokra adót vetnének ki.
  • Zöld adókat és zöld illetékeket vetnének ki a környezeti-természeti fenntarthatóságot akadályozó, szennyező termelésre és fogyasztásra.  
  • A kis- és középvállalkozások társasági adóját nem emelik.
  • A rabszolgatörvényt eltörlik, a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel együtt pedig kidolgozzák a Munka Törvénykönyvének a munkavállalói jogokat erőteljesebben biztosító módosítását.
  • Bérfelzárkózási programot vezetnének be, mely keretében 200 ezer forintra emelik a nettó – vagyis amit a dolgozó kézhez kap – minimálbért a ciklus végére. 
  • Az eredményüket bérnövekedésre fordító vállalatoknak támogatást nyújtanának.
  • Bátorítanák a dolgozói tulajdonszerzést.
  • Bevezetnék a garantált munkát, amelyet részben uniós forrásokból finanszíroznának.
  • A zöld gazdasági fordulat jegyében fejlesztik és zöldítik a közösségi közlekedést, támogatják a magánháztartások zöld közlekedését is.
  • Átlátható közbeszerzést, jogbiztonságot ígérnek a vállalkozóknak.
  • Jóléti beruházásokra fordítják az állam által eddig elpazarolt pénzeket.

– Csak az igazságos gazdaságpolitika hozhat tartós, fenntartható fejlődést Magyarország számára. Ha a szavakkal kicsit játszunk, akkor mondhatjuk, hogy ehhez csak egy i betűre lesz szükségünk – a gazság ugyanis már megvan a Fidesznek köszönhetően. Írjuk tehát oda azt az i betűt az elejére, s végül tegyük fel a pontot az i-re közösen – e szavakkal zárul a program.