Lánchíd: jövő júniusban kezdődhet a felújítás

Lánchíd: jövő júniusban kezdődhet a felújítás

A felújítás előtt álló Lánchíd (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Jövő héten remélhetőleg a BKK igazgatósága jóváhagyja a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Fendrik László, a BKK vezérigazgatója. Ez esetben még júliusban kiírják a közbeszerzést. Az 2021 februárjára zárulhat, a nyertes számára 2021 márciuására szeretnének felvonulási területet biztosítani, júniusban pedig kezdődhetne a felújítás. 30 hónapra tervezik a munkálatokat, ebből 18 hónapra lenne lezárva a híd, 2023-ban újraindulhatna a forgalom rajta.

A BKK igazgatósága a legfontosabb kérdésekben egyetértett, a tartalmi kérséekben egyetértett – mondta Tüttő Kata főpolgármester-helyette.

Tüttő Kata szerint a mostani felújítás könnyebb szerkezetet fog eredményezni, ami kisebb terhelést jelent majd a láncoknak. Ez a mostani felújítás 25 évre szól.

Várják, hogy a kormány módosítsa a hatmilliárdos támogatás felhasználási feltételét, ami a Váralagúttal együtt indított felújításra vonatkozott. Erre ígéret ugyan van, de nem lett dokumentálva – mondta.

Tüttő Kata a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy ha magasabb lenne az ajánlatokban szereplő összeg, mint amit a Lánchíd felújítására szánhatnak (23 milliárd forint körül lehet), akkor a kormánnyal közösen kell kitalálniuk, hogy mi legyen a következő lépés. 

https://www.facebook.com/watch/live/?v=3279233352132897&ref=watch_permalink

Nincs olyan rossz állapotban a híd, hogy le kelljen zárni, a kisebb javításokat pedig elvégzik – mondta Szőke Gábor, a Budapest Közút vezetője.

Tüttő Kata elmondta azt is, hogy a felújítást nem 9 hónapja várják, hanem 9 éve. Már 2012-ben jelezték a városvezetésnek, hogy fel kell újítani. 

A Lánchíd felújításáról tart pénteken sajtótájékoztatót Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, Fendrik László, a BKK vezérigazgatója és Szőke Gábor, a Budapest Közút vezetője.

A felújításnak három lába van – tette hozzá. Az első a műszaki tartalom, a második legfontosabb a pénz, benne a kormány hatmilliárd forintjával. A harmadik láb a jogi és közbeszerzési rész, ami épp folyamatban van.

Nem döntött a BKK igazgatósága a Lánchíd felújítási tenderének kiírásáról, tudta meg az Index még a sajtótájékoztató előtt Wintermantel Zsolttól, az igazgatóság fideszes tagjától. Ő is azt mondta, várhatóan a jövő héten születik döntés. Szerinte nincs még független akkreditált közbeszerzési szakértő, pedig törvény szerint kötelező lenne. Valamint nem módosították az engedélyokiratot, a főváros beruházási rendelete alapján fedezethiány esetén nem lenne szabad közbeszerzést indítani, ráadásul a feltételes közbeszerzés indoklása sem helytálló.