Lefejezésekben is részt vett, Budapesten fogták el

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lefejezésben is részt vehetett az a férfi, aki három éve az Iszlám Állam tagja, és december 30-án vonták ellenőrzés alá a Liszt Ferenc Repülőtéren. A Fővárosi Főügyészség közlése szerint nemzetközi együttműködés alapján, terrorizmus gyanúja miatt vették őrizetbe a 27 éves szír állampolgárt, aki a repülőtéren hamis okirattal igazolta az ő és a vele lévő nő személyazonosságát. A bíróság így embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönre ítélte, és három évre kiutasította őt az országból.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal intézkedett, hogy a férfit visszatoloncolják Görögországba, ahol menekültstátusszal rendelkezik. A szír állampolgár addig is idegenrendészeti őrizetbe került. A nemzetközi együttműködés nyomán viszont kiderült, hogy a férfi 2016 óta az Iszlám Állam (ISIS) tagja, Homs városában pedig kivégzésekben is részt vett. Az iszlamista terrorszervezet három évvel ezelőtt egy ember húsz családtagját is kivégezte, csak mert visszautasította a csatlakozást. A Budapesten elfogott férfi is részt vehetett a lefejezésekben.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség, valamint a Terrorelhárítási Központ emberei pénteken őrizetbe vették a férfit, és gyanúsítottként hallgatták ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette, valamint terrorcselekmény előkészülete miatt. Az ügyészség indítványt tett a letartóztatásra.