Lengyelország-szakértő: Budapest nem volt hajlandó és még most sem hajlandó tudomásul venni a veszély mértékét

Lengyelország-szakértő: Budapest nem volt hajlandó és még most sem hajlandó tudomásul venni a veszély mértékét

Ukrajnából menekülők buszra szállnak a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhelyezkedése miatt kényes helyzetbe került az orosz-ukrán háború kapcsán Lengyelország, ugyanakkor a hagyományosan jó lengyel-magyar viszony romlóban van Mitrovits Miklós polonista szerint.

A szakértő a 24.hu-nak többek között arról beszélt, hogy a lengyel külpolitikai és biztonságpolitikai szakértők, a lengyel kormány és a diplomáciai testület pontosan fel volt készülve erre a háborúra. Tudták 2014 óta, hogy Oroszország kész nyugati irányban növelni a területét, és azt is, hogy ez a régiónk szuverenitását veszélyezteti. Ezt a nézetüket a balti államok és Románia is osztotta mindvégig.

– Budapest nem volt hajlandó és még most sem hajlandó tudomásul venni a veszély mértékét – jelentette ki Mitrovits. Úgy látja, az már nem történelmi kérdés, hogy ki szenvedett többet az orosz vagy a szovjet birodalom elnyomása alatt, hanem biztonságpolitika. A történelem a szemünk előtt zajlik, és egyértelmű, hogy a lengyelek által előre jelzett forgatókönyv valósul meg. 

– A történelem annyiban érdekes itt, amennyiben példát mutat arra az esetre, mi várható egy megszállás alatt, mit jelent szabadság nélkül élni. Nem kívánhatjuk ezt sem az ukrán nemzetnek, sem a kárpátaljai magyarságnak, ahogy a lengyeleknek és magunknak sem – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy megromlott-e már a Varsó és Budapest közötti viszony a háború miatt, Mitrovits azt felelte: „Sajnos már megromlott…. Számomra ez nem meglepő, mert számtalanszor elmondtam és leírtam, hogy az oroszbarát magyar politika addig tolerálható lengyel részről, amíg béke van, amíg nem sért közvetlen lengyel érdekeket. Most pedig háború van.”

Ami a menekülteket illeti, nehéz megjósolni, mi lenne, ha még érkeznek két-három millió ukrán menekült. Lengyelország mindenesetre minden ukrán menekültet befogad, a társadalom megmozdult és az ukránok viszonylag hamar meg tudnak tanulni annyira lengyelül, hogy dolgozhassanak Lengyelországban.

A háborút tekintve a szakember szerint két forgatókönyv valósulhat meg: az optimista változat szerint Oroszország kifogy a forrásaiból és nem tudja tovább finanszírozni a hadjáratot, így feladja. Ez beláthatatlan orosz belpolitikai következményekkel járna, de a civilek gyilkolásának legalább vége lenne.

A pesszimista forgatókönyv, hogy addig nem lesz vége a háborúnak, amíg az orosz hadsereg el nem foglalja teljes Ukrajnát és alá nem íratnak az ukrán kormánnyal egy megalázó békét. Ebben az esetben garantálható, hogy partizánháború formájában folytatódik az ellenállás, még több áldozattal és a régió teljes destabilizálódásával együtt.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!