Letegezte és bulimegvonással fenyegette a diákokat Maruzsa: „Ne feledjétek: no vakcina, no party!”

Letegezte és bulimegvonással fenyegette a diákokat Maruzsa: „Ne feledjétek: no vakcina, no party!”

Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján 2020. 04. 29-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénteki operatív törzs első megszólalója Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár volt, aki többek között arról beszélt, hogy a hét utolsó munkanapján németből vizsgáznak a fiatalok, illetve hogy nincsenek járványügyi gócok az iskolákban. Emlékeztetett, hogy május 10-étől nyitnak a felső tagozatok és a középiskolák, azaz visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, a felsőoktatásban pedig a rektorok döntenek a vizsgák és az oktatás további rendjéről. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy osztálykirándulásokat ott alvással tilos szervezni, május 25-e után viszont már lehet ballagást és tanévzárót szervezni. Végül a „Ne feledjétek: no vakcina, no party” felkiáltással búcsúzott.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, alapvető fontosságú az oltások felvétele, illetve emlékeztetett, az a 16-18 éves, aki péntek éjfélig nem regisztrál, annak később erre nem lesz lehetősége.

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, pénteken és szombaton a kórházi oltópontokon második dózissal oltják az április elején beoltott tanárokat. Felszólított mindenkit, hogy akinek van időpontja, az feltétlenül menjen oltásra, aki viszont valamely okból nem tud, az előre szóljon, hogy másnak adhassák be a neki szánt vakcinát.

Jövő héttől az óvodások és iskolások csoportosan már mehetnek uszodákba, edzőtermekbe, jégpályákra a tornaórákon, sportpályákra, május 13-ától pedig ismét elindulnak a korábban elnapolt elektív, előre tervezett műtétek, rehabilitációs ellátások. Ennek feltétele a védettségi igazolvány, amennyiben az nincs, akkor a műtét előtt két nappal PCR-tesztre kell menni, a műtét napján pedig gyorstesztre.