Leváltották Jakab Pétert a Jobbik frakcióvezetői posztjáról

Leváltották Jakab Pétert a Jobbik frakcióvezetői posztjáról

Lukács László György (Fotó: Lukács László György / Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szűkszavú közleményben tudatta pénteken a Jobbik, hogy Jakab Pétert leváltották a frakcióvezetői posztjáról. Az új frakcióvezető a párt egészségpolitikusa, Lukács László György lesz. Jakab Péter júniusban mondott le a Jobbik elnöki tisztségéről. A Magyar Hang forrásai szerint a pártvezetéssel szembeni elégedetlenség vezetett a nyilvánosság előtt zajló konfliktusokhoz, majd Jakab Péter lemondásához. A volt pártelnök szerint a Fidesz vágya teljesült azzal, hogy leváltották a frakcióvezetői tisztségéből.

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselőcsoportja a mai ülésén a frakció vezetőjének megválasztotta dr. Lukács László Györgyöt, egyúttal általános frakcióvezető-helyettesnek Dr.Brenner Kolomant, frakcióvezető-helyettesnek Sas Zoltánt. Egyúttal szeretnénk megköszönni Jakab Péter frakcióvezetőként végzett munkáját, tevékenységére képviselőcsoportunkban továbbra is számítunk.” – írta a párt lapunknak eljuttatott közleményében.

Jakab Péter úgy kommentálta a döntést, hogy azzal a Fidesz vágya teljesült. „A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről, teljesítve a Fidesz vágyát. Ti azonban ne aggódjatok. Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak Rátok!
Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján” – írta közösségi média oldalán. 

Lukács László György, az új frakcióvezető 2014. június 30. óta a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, a 2022 áprilisi országgyűlési választáson a közös ellenzéki listáról került be a parlamentbe. Végzettsége szerint jogász, a Jobbik egészségpolitikusa. 

Jakab Péter június 8-án mondott le a Jobbik pártelnöki tisztségéről arra hivatkozva, hogy az elnökség nem tud vele együttműködni. Az ügyet komoly párton belüli konfliktus előzte meg, melynek során Jakab Péter bűncselekmények elkövetésével vádolta alelnökét, Potocskáné Kőrösi Anitát. – Több mint tíz éve vagyok a Jobbik tagja, de ilyen lázadást a központ ellen még nem láttam – így foglalta össze az április 3-a óta eltelt időszakot korábban Magyar Hangnak a párt egyik régi motorosa. De nem csak ő, többen mások is így vélekedtek. Hozzátéve azt is, hogy a középvezetői rétegben elegük van már sokaknak a „krumplilóbáló látványpolitizálásból”. 

– A Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választott meg a párt elnökének május 7-én. Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását. Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről – írta Jakab Péter, amikor a lemondását bejelentette.