Lemondott Jakab Péter

Lemondott Jakab Péter

Jakab Péter (Fotó: Béli Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

A Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választott meg a párt elnökének május 7-én. Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását. Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről – jelentette be Jakab Péter szerda este a Facebook-oldalán. 

„A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok. Köszönöm a tagság kitartó bizalmát, az elnökségi tagok közül pedig Szabó Gábor, Z. Kárpát Dániel és Dr. Lukács László támogatását. Nem fogom elfelejteni. Jobbikosok, ha szükség lesz rám, szóljatok! Munkámat a Jobbik frakcióvezetőjeként folytatom, az elnökségnek további jó munkát kívánok. Maradok a nép pártján” – írta.

A Magyar Hang írta meg elsőként szerda délelőtt, hogy rendkívüli választmányi ülést tart a Jobbik este. Akkor azt írtuk, hogy itt akár arra is javaslatot tehetnek, hogy a párt írjon ki egy tisztújítást. Sokan ugyanis kifejezetten elégedetlenek voltak Jakab Péter és a mára már ugyan fogyatkozó létszámú, de hozzá közel álló politikusok vezetésével.

– Több mint tíz éve vagyok a Jobbik tagja, de ilyen lázadást a központ ellen még nem láttam – így foglalta össze az április 3-a óta eltelt időszakot a Magyar Hangnak a párt egyik régi motorosa. De nem csak ő, többen mások is így vélekedtek.

Forrásaink egybehangzóan állították: környezetükben nem ébreszt nosztalgiát a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti bejutása, inkább a néppártosodás irányvonalát hoznák vissza, noha az is vetett kisebb hullámokat, de „viszonylag hosszú és konszolidált folyamat volt”.

Információink szerint órák alatt gyűlt össze a kellő mennyiségű aláírás a rendkívüli választmányi üléshez. Forrásaink arról beszéltek, hogy kát napirend várható: a tisztújító kongresszus óta eltelt időszak tisztázása és az úgynevezett „egyéb”. Ez utóbbiban pedig a puffer-mandátumok sorsa – vagyis Végh Noémi és Szabó Hajnalka parlamenti széke, amelyet a hírek szerint valójában más politikusoknak szántak –, illetve a gazdasági kérdések is. Sőt, az is elképzelhető volt, hogy a választmány javasolni fog egy tisztújítást is – írtuk.

Jakab és Potocskáné konfliktusa

Jakab Péter május 30-án jelentette be, váratlanul, hogy kezdeményezi helyettese, Potocskáné Kőrösi Anita kizárását. A konfliktus okát a Szabad Európa írta meg, hogy információik szerint Jakab Péter és kabinetfőnöke, Molnár Enikő megszüntette volna a frakcióalkalmazottak státuszát pénzhiányra hivatkozva, csakhogy a Jobbik ez idáig ebből a keretből fizette ki a vidéki alkalmazottait. Ezt Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettes is sérelmezte, az elnökség több tagjával együtt pedig megszavazta, hogy ilyen döntéseket nem hozhat meg a kabinet és módosították a párt Jobbik szmsz-ét. Ezt Jakab Péter és Molnár Enikő is nehezen fogadta, és a hírek szerint kirohantak az ülésről. Távollétükben Potocskáné lett a levezető elnök, akinek javaslatát – miszerint egy hónappal hosszabbítsák meg a frakcióalkalmazottak alkalmazását és teljesítményük alapján döntsenek a további foglalkoztatásukról – a teremben maradó elnökségi tagok megszavazták.

Válaszra – mint az már a nyilvánosság előtt ismert – nem kellett sokat várni: a következő elnökségi üléssel egy időben élesedett Jakab posztja, amiben közölte, hogy feljelentést tesz hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezi helyettese Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból. Másnap Jakab köremailben magyarázta a tagoknak a döntését, ebben pedig leírt egy mondatot, ami olaj volt a tűzre: „Mellém azonban olyan elnökséget szavaztatok meg, amely a döntéseimhez rendre nem biztosítja a többséget.” Ennek kapcsán egy forrásunk azt mondta: a közösségünk tagjai tartják a sort, de nálunk mindenki a Jobbikhoz lojális, sosem az elnökhöz. Még aznap jött is a riposzt: Varga Zoltán Péter a párt dunakeszi elnöke is kezdeményezett egy etikai eljárást – csak éppen Jakab Péter ellen. Az újabb elnökségi ülés újabb fordulatot hozott: az elnök sokat kritizált és sokak szerint teljhatalmú kabinetfőnöke, Molnár Enikő lemondott a kommunikációs feladatairól, de forrásaink szerint ez kevés: „a választmány tagjai ettől még tisztában lesznek vele, hogy bizony ez a struktúra ettől még nem változik”.

– A választások óta amúgy volt már egy ilyen választmányi ülésünk, ahol bizony megbolydult a hangyaboly, de mégis azt mondom, hogy egy kegyelmi időszak következett, de az csak a kongresszusig tartott – fogalmazott egyik informátorunk. „Kegyelmi időszak” alatt azt érti, hogy ezen a gyűlésen jóváhagyták a Jobbiknak a jobbrafordulását. – Úgy látszott, hogy megértették, ez nem csak annyiból áll, hogy Hősök napján kiteszünk egy Facebook-posztot, hanem jobboldali, keresztény, konzervatív politikát folytatunk. És tisztázzuk, hogy az ellenzéki összefogáson nem balliberális azonosulást értünk. – Az előválasztás ugyanis korábban olyan választástechnikai helyzetet eredményezett és olyan ideológiai dilemma elé állította a tagságot, hogy most pályakorrekcióra van szükségünk, mint a Szojuznak – mondta ironizálva forrásunk, amit azzal egészített ki, hogy véleménye szerint a Jobbik középvezetői rétege nem szeretne kétpólusú közéletet látni. – Ha van 15-20 százalék, akinek nem kell se Orbán, se Gyurcsány, akkor legyünk egy 15-20 százalékos párt – fogalmaztak, hozzátéve azt is, hogy a középvezetői rétegben elegük van már sokaknak a „krumplilóbáló látványpolitizálásból” is. 

Címkék: Jobbik, Jakab Péter