Magyarországon is egyre több tigrisszúnyog fejlődik ki a kertekben

Magyarországon is egyre több tigrisszúnyog fejlődik ki a kertekben

Kémiai szúnyogirtást végeznek egy Antonov An-2 típusú repülőgéppel Nagykanizsa felett 2019. július 18-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mostani időjárás kedvez a tigrisszúnyogok fejlődésének, főleg a kertes házak kertjeiben bújnak elő, fél deci víz már több tíz vérszívó kifejlődéséhez elegendő. A kutatók a lakosság segítségét kérik – írja az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) közleményére hivatkozva a 24.hu.

Idén is folytatódott az eredetileg egy szubtrópusi-trópusi elterjedésű faj országos elterjedésének feltérképezése a lakosság segítségével. Az elmúlt hetekben a meleg idő felgyorsította a lárvák fejlődését, valamint a csapadékos időjárás miatt megfelelő tenyészőhelyek keletkeztek, így akárcsak a többi csípőszúnyog faj nagy részének, az ázsiai tigrisszúnyog szaporodásához is ideálisak voltak a körülmények. Az egyedszámok emelkedésével a faj észlelhetősége is növekedett – olvasható a közleményben.

Az ökológuskutatók közben a lakosság segítségét is kérik, elsősorban az egyelőre gyengén reprezentált megyékből, Somogyból, Komárom-Esztergomból, Vasból, Nógrádból, Győr-Moson-Sopronból, Tolnából és Zalából várják a mintákat. „Mindenképpen szükséges tisztában lenni azzal, hogy az ország mely pontjain vannak potenciális tigrisszúnyog-populációk, hogy ezeket aztán célzottan tudjuk monitorozni és szűrni vírusokra” – írják.

Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója szerint a minták küldése azért fontos, hogy ha irtani kell majd a szúnyogokat, akkor ezen információk alapján tudnak a döntéshozók hatékony gyérítési programot szervezni az adott területeken, és elkerülhető hogy az egész országot lepermetezzük egy környezetszennyező anyaggal. Soltész Zoltán, az ÖK tudományos munkatársa elmondta, 2020-ban 573 jelentés érkezett hozzájuk, ebből 35 bizonyult valós tigrisszúnyog-észlelésnek. A beküldött adatok területi eloszlása nagyon egyenetlen, a legtöbb adat a fővárosból és Pest megyéből érkezett, míg a fent említett megyékben 10 alatti észlelést regisztráltak megyénként. Ennek egy lehetséges oka lehet, hogy a felhívás nem jutott el az ezeken a területeken élő emberekhez.

Az inváziós csípőszúnyogok lárvái legtöbbször emberi települések környékén, az esetek nagy részében a kertes házak kertjeiben találhatók. Olyan víztereket keresnek, ami nem érintkezik a talajjal: esővízgyűjtő hordó, eldugult ereszcsatorna, kint hagyott, sőt esetleg fóliával letakart tárgyak, amelyekben vagy amelyeken felgyűlik a víz. És ráadásul fél deciliter víz már elegendő ahhoz, hogy több tíz csípőszúnyog kifejlődjön benne.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy ha ezeket az élőhelyeket megszüntetik az emberek maguk körül (szúnyoghálóval takarják le az esővízgyűjtő hordót, kitisztítják a csatornát, elpakolják a kint hagyott tárgyakat vagy hetente legalább egyszer eső után kiöntik a bennük felgyűlt csapadékvizet), sokkal kevesebb lesz a szúnyogártalom a ház körül.