Már 65 ezer aláírásnál tart az ellenzék

Már 65 ezer aláírásnál tart az ellenzék

Aláírásgyűjtés a népszavazáshoz (Fotó: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 65 ezer aláírást összegyűjtöttek az ellenzéki pártok a jövővédőnek elkeresztelt népszavazáshoz – ezt az ATV közölte az ellenzéki kampánystábtól kapott információkra hivatkozva.

Mint ismert, a hat ellenzéki párt Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölttel együtt december 15-én kezdte meg a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdésekhez az aláírások gyűjtését. Kormányváltó népszavazásként emlegették, amely az álláskeresési járadék időtartamát emelné és eltörölné az úgynevezett Fudan-törvényt.

A két kérdés a következő:

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

• Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Ahhoz, hogy a referendumot meg lehessen tartani, 200 ezer hiteles aláírásra van szükség. Miután mindig vannak érvénytelen, sokszor egyszerűen elrontott adatok, ezért ennél azért többet szoktak gyűjteni. Habár a főpolgármester célja az volt, hogy a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazásával egy időben – mint azóta kiderült, várhatóan az országgyűlési választás napján – lehessen válaszolni az ő kérdéseire is, ennek megvalósulásában azért komoly kétségek vannak. Ezt támasztja alá, hogy Orbán Viktor is azt mondta a legutóbbi, rendhagyó módon általa megtartott kormányinfón, hogy várhatóan csak a választások előtt lesz majd megrendezve ez a népszavazás.

Az előválasztás óta ez az első olyan eset, amikor az együttműködő ellenzék ismét az utcán mutatja meg magát. Márki-Zay Péter korábban azt írta, hogy a közös ügy, a közös aláírásgyűjtés újra mozgósítani tudja a változást akarókat. Egyúttal arra buzdított mindenkit, hogy „vegyük végre kezünkbe a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítését és kényszerítsük ki, hogy a kormány a magyarok érdekeit védje, ne pedig a fideszes kiváltságosok és Kína érdekeit! Most bebizonyosodik, hogy van igény a demokráciára Magyarországon.”