Már játssza a közmédia az igazságügyi miniszter popszámát

Már játssza a közmédia az igazságügyi miniszter popszámát

Tandi Flora énekesnő és Varga Judit igazságügyi miniszter a stúdióban. Forrás: Varga Judit Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig néhány nappal azután, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon csillogtatta hegedűtudását és Tandi Flora énekesnővel közösen előadta a Szomorú vasárnap című világsikerű dalt, az állami pénzből fenntartott Petőfi rádió máris játszani kezdte a kormánytag és társa közös produkcióját.

Tavaly még dekázótudását fitogtatta közösségi oldalán Magyarország igazságügyi minisztere, néhány hete pedig zenei ismeretit is bizonyította közösségi oldala követőinek. Varga Judit április végén töltötte fel a Facebookra azt a videót, amelyben egy fiatal, addig a nagyközönség számára alapvetően ismeretlen énekesnővel, Tandi Florával közreműködve új hangszereléssel adják elő a Szomorú vasárnapot, Seres Rezső világsikert befutott számát, amelyet sokan az öngyilkosok himnuszaként is ismernek.

Úgy tudjuk, a kapocs az énekesnő és Varga Judit között Tandi Flora menedzsere, Mezei Csaba: Ő tavaly tavasz óta dolgozik Tandival, és a miniszter középiskolai osztálytársa volt Miskolcon. A menedzser nem sokat késlekedett, miután hozzá került a fiatal énekesnő, meg is kereste volt osztálytársát, hogy működjék közre a felvételen, így 2019 augusztusában rögzítették is a közös dalt.

Ez nagyszerű húzásnak bizonyult, hiszen a közmédia most, Varga Judit Facebook-bejegyzése után felfigyelt a számra, és a napokban el is kezdték azt játszani a Petőfi rádión. A fideszes médiakoglomerátum, a KESMA részeként működő Karc FM pedig meg is hívta műsorába Tandi Florát és előadótársát. A TV2 reggeli ébresztő show-jában, a Mokkában a műsorvezető, Istenes László egyenesen mesterműnek nevezte a felvételt a stúdióban ülő Varga Judittal beszélgetve és természetesen a teljes kormánymédia hírt adott róla, hasonló felütéssel.

A rádiók játszási statisztikáit gyűjtő onlinestream.live oldal tanúsága szerint a közmédia könnyűzenei rádióadóján, a Petőfi rádión kívül egyelőre még más könnyűzenei adó nem tűzte műsorára a miniszter popszámát. Korábban Tandi Florának egyszer sikerült bekerülnie a Petőfi rádióba, 2017-ben játszották le egyszer a „Glóriád” című felvételét.

Varga Judit miniszternek nem ez az első könnyűzenei próbálkozása. Hosszú évekkel ezelőtt a miskolci Freezer fiúzenekar vonósbetéteit játszotta fel, több dalban, így például a Nem talállak már, vagy a Büszke címűben is közreműködött.

További kapocs a fideszes holdudvar és Tandi Flora között, hogy az énekesnő annak a Kossuth-díjas opera-énekesnőnek, Miklósa Erikának (ahogy Tandi hívja: „Erianyu”) a felfedezettje, aki a Fidesz-rendezvények rendszeres fellépője, a tavalyi pártkongresszuson ő énekelte a Himnuszt. Tandi Flora fellépett a washingtoni magyar nagykövetség 2019-es március 15-i ünnepi megemlékezésén is, melyen Szili Katalin korábbi szocialista politikus, jelenlegi autonómiaügyi miniszterelnöki megbízott mondott beszédet.

Az igazságügyi tárca vezetője és az énekesnő elsősorban a fellépési lehetőségek megnyílásából (például fideszes vezetésű önkormányzatok falunapjain) és a hírverésből profitálhat, a jogdíjakból kevésbé. Amint azt a Magyar Hangnak Czutor Zoltán zeneszerző, a Belmondo zenekar frontembere – aki társadalmi munkában évek óta az Artisjus vezetőségi tagja is – elmondta, feldolgozás esetén az Artisjus közös jogkezelő szervezet az eredeti mű szerzőjének fizet. Az előadók, így a miniszter és Tandi Flora énekes a Szomorú vasárnap feldolgozása után az Előadóművészi Jogvédő Irodától részesül majd jogdíjban, ez azonban nem jelent nagy összeget. Az valóban szokatlan – nyilatkozta Czutor –, hogy egy sessionzenész mint ez esetben a Varga Judit egy popdal előadói között megjelenik, és a számot játszani kezdi a közmédia. A Belmondo énekese példaként említette a saját helyzetét, megannyi díj után általa írt dalt 2017-ben játszott utoljára a Petőfi rádió, azóta még csak olyan szám sem szólalhatott ott meg, melyben ő a társzerző.

Lapunk természetesen szerette volna megismerni a közmédia álláspontját is az ügyben, így a hétvégén kérdéseket küldtünk az MTVA-nak. Mivel az előadóknak közismerten nehéz bekerülni a Petőfi rádióba, ezért arról szerettük volna, ha a közmédia informálja a Magyar Hang olvasóit, milyen döntés alapján vették fel a Petőfi rádió repertoárjára Tandi Flora és Varga Judit közreműködésével készült könnyűzenei számot. Szerettük volna megtudni azt is, hogy ki ajánlotta a közmédia döntéshozói figyelmébe ezt a számot, hogyan figyeltek fel Tandi Flora és Varga Judit kettősére. Az idén 85 milliárd forintnyi adóforintból gazdálkodó MTVA sajtóirodája egyelőre nem válaszolt, ám amint reagálnak, frissítjük írásunkat.