Völner-ügy: márciusig előzetesben marad a végrehajtók elnöke

Völner-ügy: márciusig előzetesben marad a végrehajtók elnöke

Bonyolult ügy. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke irodájához a bejutást segítő tábla (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

90 nappal meghosszabbították a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke és két társa előzetes letartóztatását – tudta meg a 24.hu a Fővárosi Törvényszéktől. A szerdai döntés eredményeként Schadl György március 8-ig letartóztatásban marad.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: hetekig hírzárlat övezte, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét letartóztatták. A hírek szerint Schadl Györgyöt a repülőtéren fogták el feleségével együtt, amikor Dubajba készültek utazni.

Az ügyben jelenleg tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó-helyettes. Az ügyészség kedden azt közölte, hogy hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll. 

Az ügy maga alá temette Völner Pál igazságügyi államtitkárt, akiről kedden derült ki: a legfőbb ügyész mentelmi jogának felfüggesztését kéri. Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – jelent meg az ügyészség honlapján. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A gyanú szerint a fideszes politikus hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintot kapott a MBVK letartóztatásban lévő elnökétől. Völner később tudatta, hogy lemond államtitkári posztjáról, és a szerda esti Magyar Közlönyben már meg is jelent a politikust felmentő köztársasági elnöki határozat.

Az külön hab a tortán, hogy a volt igazságügyi minisztériumi államtitkár nem távozik üres kézzel: a jogszabály szerint háromhavi illetményével megegyező búcsúpénz jár Völnernek, azaz bruttó 3,9 millió forint.