Közel bruttó 4 millió forintos végkielégítéssel távozhat Völner Pál

Közel bruttó 4 millió forintos végkielégítéssel távozhat Völner Pál

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jogszabály szerint háromhavi illetményével megegyező búcsúpénz jár Völner Pálnak, Varga Judit igazságügyi miniszter volt helyettesének, a tárca államtitkárának. Ez bruttó 3,9 millió forintot jelent – állítja a 24.hu. Sőt: ezen felül járhat neki szabadságmegváltás is a bent ragadt szabadnapjai után.

Völner azt követően mondott le pozíciójáról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész a kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban az a megalapozott gyanú merült fel, hogy a képviselő a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott. Völner ugyan állította, ártatlan, de államtitkári posztjáról lemondott a politikai felelősséget vállalva.

A lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója nyilatkozott a végkielégítésről: „Ez nem jár vissza, illetve erre nincsen szabály, mivel államtitkárt még sosem fogtak perbe korrupció miatt, tehát erre nem is gondolt a jogalkotó a végkielégítési szabályozás esetén”.

Donáth Anna Momentum-elnök közösségi oldalán úgy reagált az ügyre: „elképesztő, hogy sikerült olyan törvényeket alkotni, amely alapján még az ilyen súlyos korrupciós ügybe belebukott államtitkárok is milliós végkielégítést kapnak az adófizetőktől. Emlékszünk, hogy Rácz Zsófia érdekében tudtak törvényt módosítani, hogy diploma nélkül „fiatalokért felelős” helyettes államtitkár lehessen. Akkor itt a lehetőség, hogy Völner Pál korrupciós ügye után is jogszabályt módosítsanak: ne kaphasson végkielégítést az a kormánytag, akit jogerősen elítélnek!  Ha a fideszes többség nem hajlandó módosítani a végkielégítési szabályozást, egyértelműen beismerik, hogy még a bizonyítottan korrupt fideszeseknek is jár a jutalom”.