Markáns lehűlésre figyelmeztet a meteorológia

Markáns lehűlésre figyelmeztet a meteorológia

Kerékpárosok a szakadó hóesésben a dániai Aalborgban 2024. január 3-án. Európa sarkvidéki részein akár mínusz 40 Celsius-fokra is süllyedhet a hőmérséklet. (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Henning Bagger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hét végétől markáns lehűlés várható – figyelmeztetett a HungaroMet Nonprofit Zrt. a Facebook-oldalán. Azt írták, az enyhe, tavaszias időt hirtelen váltja a zord tél, ami sokak szervezetét megterhelheti. Az Északkelet-Európában felgyülemlett hideg, sarkvidéki levegő a hét végén nagy lendülettel megindul dél felé, és elárasztja a Kárpát-medencét, a jövő héten így kemény éjszakai fagyokra van kilátás, és a nappalok is csípősek lesznek – fogalmaztak. Egyelőre bizonytalan, hogy az érkező hideg levegő mennyire kerül átfedésbe a Magyarországtól délnyugatra kialakuló mediterrán ciklon csapadékzónájával.

Szombaton többfelé eső várható, vasárnap viszont már egyre inkább a ciklon "hátoldalára kerülünk", a hideg levegő megérkezésével pedig bekövetkezik a halmazállapot-váltás. Mindeközben azonban szűnik a csapadék, így korai lenne még hómennyiségről beszélni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a havazást – átmeneti jelleggel – ónos eső, fagyott eső is megelőzheti, sőt a korábban még eső formájában lehullott csapadék is lefagyhat, így igazi téli útviszonyokra kell számítani.

Európa északi részén, Skandináviában a hét közepén a rendkívüli hideg és hóviharok akadályozták a közlekedést, több helyütt bezárták az iskolákat is, míg délebbre a viharos időjárásnak halálos áldozata is volt – derül ki a helyi hatóságok legfrissebb beszámolóiból. A skandináv térségben szerdán már második napja süllyedt a hőmérséklet mínusz 40 Celsius-fok alá. Kvikkjokkban, a svédországi Lappföldön mínusz 43,6 Celsius-fokot mértek, ami a TT svéd hírügynökség közlése szerint az országban 25 éve a legalacsonyabb januári hőmérséklet. Az extrém hideg, havazás és erős szél az egész északi régióban fennakadásokat okozott a közlekedésben, több hidat lezártak, és egyes vonatokat és kompjáratokat is leállítottak.