Márki-Zay Péter: Az általam kért program-módosítás a védőnői szolgálat fejlesztését tartalmazta

Márki-Zay Péter: Az általam kért program-módosítás a védőnői szolgálat fejlesztését tartalmazta

Márki-Zay Péter az Egységben Magyarországért eredményváróján 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arató Gergelynek a 24.hu cikkében tett nyilatkozatával szemben az általam kért és elfogadott program-módosítás nem a védőnői szolgálat leépítését, ne adj' Isten megszüntetését, hanem fejlesztését tartalmazza (a hungarikum kifejezést sem én vetettem fel, hanem a korábbi szövegben szerepelt) – írta Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök jelöltje szerdán a Facebook-oldalán.

Ebben a 24.hu előző napi cikkére reagált, mely az ellenzéki kampány hibáiról szólt. A cikkben megszólaló DK-s Arató Gergely arról beszélt, hogy Márki-Zay Péter egy elnöki szintű kampányértekezleten a védőnői szolgálatot „haszontalan hungarikumnak” titulálta és leépítette volna. Sőt, állítólag azt is mondta az Egységben Magyarországért egykori listavezetője, hogy ennek a hálózatnak semmi értelme, mert „középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel”.

Márki-Zay Péter szerdai bejegyzésében azt írta, Gyurcsány Ferenc nem emiatt vonult ki, „hanem egyáltalán semmilyen módosítást nem támogatott a Közös Alaphoz képest, sőt kijelentette, hogy semmit nem fog elfogadni, de minthogy az öt párt és jómagam is végigdolgoztuk az estét a szakértők tucatjai, köztük a nőjogi csoport védőnői szolgálatra vonatkozó javaslatainak átvezetésével, másnap a DK is elfogadta az Emelkedő Magyarország programját, benne a védőnőkre vonatkozó pontosításokkal.”

Márki-Zay szerint a program összeállítása komoly ellenzéki teljesítmény volt, büszke rá, „és elszomorító, hogy még ezt is sárdobálásra használják egyesek. Akik mellesleg egyetlen romát sem akartak a listára, korábbi közös ígéretünk ellenére – valójában ugyanis ezen vesztünk össze a DK vezetőjével”. „Tudom, hogy a politika ilyen, de nem lehetne legalább az egymás iránti tisztelet, vagy ha ez nincs, az ellenzék minimális tekintélyének védelme érdekében nem folyton vádaskodni?” – fogalmazott.

Márki-Zayné Vincze Felícia is megszólalt, ő arról írt, hogy részt vett a nőügyi program megírásában. „Sokan és sokat dolgoztunk azért, hogy egy olyan fejezet születhessen meg, mely semmit nem vesz el, csak ad, ami által a nők, gyermekek és családok helyzete jobb lehet Magyarországon. Ezért is lepett meg például Pető Andrea nyilatkozata, miszerint az ellenzéknek nem volt nőügyi programja, ezért a Fidesz »elvitte« a nőket. Nemcsak, hogy volt az ellenzéknek nőprogramja, de Pető Andrea előadóként még részt is vett azon a konferencián, amelynek éppen az ellenzéki nőprogram volt a témája” – írta.

Hozzátette: a közös ellenzéki program fontos része volt a védőnői rendszer reformja, a védőnők hatáskörének kiterjesztése. „Arató Gergelynek a 24.hu cikkében megfogalmazott állításával szemben a védőnők nagyobb megbecsülése került munkánk nyomán a közös programba, és nem a leépítése. Ezen tény azonnal leellenőrizhető a közösen kidolgozott és mindenki által elfogadott programban” – fogalmazott.