Hasznos és haszontalan hungarikum

Hasznos és haszontalan hungarikum

Márki-Zay Péter az ellenzék politikusaival 2021. október 23-án (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó lenne, ha ez az írás most a védőnők helyzetéről szólna. Volna mit írni, de senki sem figyelne rá. Jelen pillanatban ugyanis érdekesebb, hogy a védőnői hálózatott – legalábbis a 24.hu forrásai szerint – Márki-Zay Péter egy elnöki szintű kampányértekezleten „haszontalan hungarikumnak” titulálta és leépítette volna. Sőt, állítólag azt is mondta az Egységben Magyarországért egykori listavezetője, hogy ennek a hálózatnak semmi értelme, mert „középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel”. MZP álmaiban alighanem itt is Amerika integetett vissza és nem a magyar valóság.

Itt akkor most következhetne néhány vitaindító gondolat arról, hogy szerintem miért téved ebben hatalmasat a hódmezővásárhelyi polgármester, de annak se lenne értelme. Ugyanis a portál arról ír, hogy erre a javaslatra Gyurcsány Ferenc a nyilatkozók szerint úgy reagált, hogy odavágta Márki-Zaynak, hogy „mit képzelsz magadról, mégis ki vagy te?”, majd kirohant a megbeszélésről. Nem tudjuk, hogy az ott és akkor frissiben gyurcsánytalanodott találkozón elhangzott-e bármi válasz a Demokratikus Koalíció elnökének felvetésére, mindenesetre most megkaphatja rá a választ. MZP az a személy, aki megnyerte az ellenzéki előválasztást, megverve például a DK jelöltjét is. Ez volt az a voksolás, amin a szavazóknak szándéknyilatkozatot kellett aláírniuk, hogy 2022. április 3-án a hat (vagy hét?) párti lista országos listáját és helyi jelöltjét fogják majd támogatni. Úgy látszik a hat (vagy hét?) pártnak nem voltak ilyen vállalásai egymás irányába.

Itt érkeztünk meg arra a pontra, ahol a magyar panaszkultúra általános, bevett szabályai szerint illene felsóhajtani, és jelezni, hogy hát mégis mi történt volna, ha az ellenzék megnyeri a választást?

Semmi nem történt volna másképp, mint ami tizenkettedik éve zajlik ebben az országban. Annyi a különbség, hogy a Fidesz (és a KDNP) politikusai nem számolnak be ilyen vitákról a sajtónak, úgyhogy tudnánk a csetlés-botlás minden pillanatáról, és ennyi. A közpolitikában pontosan ugyanazt a szerencsétlenkedést adják elő a kormánypártok, mint az ellenzék a kampányban.

Pfizer-péntek, megvan? Hát a nem-létező üzemanyaghiány? És a „kibertámadások”? Esetleg az alkatrészoldalra kikerült rendelet?  És ezek csak a hirtelen eszembe jutó, látványos fiaskók, az ország mindennapos működtetésekor a legnagyobb hőségben is felbukó jéghegyekről most nem is szólok. Persze vitázhatunk, hogy akkor ezek most hasznos, vagy haszontalan hungarikumok, de van egy rossz hírem. Ez az életünk.