Márki-Zay Péter: Elég sok fideszes politikusnak van félnivalója

Márki-Zay Péter: Elég sok fideszes politikusnak van félnivalója

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját magát és Karácsony Gergely főpolgármester tartja olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, aki képes lehet legyőzni Orbán Viktort – mondta a Telexnek adott interjújában Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke.

Úgy látja, Orbán Viktort csak azoknak a szavazatával lehet leváltani, akik most még bizonytalanok, és a 2010 előtti korrupciót sem akarják cserébe a 2010 utáni sokkal nagyobb korrupció eltakarításáért. Úgy látja, őket ő tudná megszólítani.

Szerinte Dobrev Klára nem tudná megverni Orbánt, de ha ő lesz a közös jelölt, akkor mellette is kampányolni fog.

Arról is beszélt, hogy „az ellenzéki pártok a Momentum kivételével úgy vannak vele, hogy a saját soraikban lévő hibákat és korrupciót jobb eltakarni, hogy a közös siker érdekében ne élezzük egymás között a feszültséget. Ez stratégiai hiba. A korrupt emberektől most kell megszabadulni, különben nem fognak nekünk bizalmat szavazni a választók 2022-ben.”

És hogy mit tenne, ha ő lenne a miniszterelnök? Neki nagyon fontos az elszámoltatás, de az ügynökakták nyilvánosságát is említette. Szerinte „azt is fel kellene vállalni, hogy marad a kerítés, a Fidesz által betelepített migránsokat pedig kiutasítjuk az országból. Itt nem a menekültekre gondolok, hanem a Gruevszki- vagy Zaid Naffa-félékre, akik több tízezer emberrel együtt letelepedési kötvénnyel érkeztek.”

Javasolja, hogy közvetlenül válasszunk legfőbb ügyészt.

Hogy miért maradt el sok városban az elszámoltatás, annak ellenére, hogy az ellenzék győzött 2019-ben, arról úgy vélekedett, hogy vannak érintettek az ellenzéki oldalon is, valamint „a Fidesznek beépített emberei vannak az ellenzék soraiban, illetve több olyan városvezetőről tudunk, akiket a Fidesz meg tudott venni, le tudott kenyerezni”. Konkrétumokat nem mondott, de szerinte az nagyon feltűnő, ahogy elmaradtak a beígért elszámoltatások.

A korrumpálás azért erős kifejezés lehet, inkább úgy látja, hogy „a Fidesz rájátszik az ellenzéki városvezetők félelmeire. Például egy megyei jogú várost vezető kollégám elment egy kormányzati hivatalba, ahol a fejlesztési források elosztásáról egyeztettek. Azt mondták neki, két út van: »vagy úgy csináljátok, mint Márki-Zay, és akkor egy fillért sem fogtok kapni, vagy nem támadjátok a kormányt, beálltok a sorba, és akkor majd csurran-cseppen valami«. Ezt az illető maga mesélte el nekem – ő egyébként nem adta be a derekát, azóta is harcos ellenzéki kollégám.”

Hódmezővásárhelyen a feljelentéseik többségét a rendőrség vagy az ügyészség lesöpörte. Néhány esetben indultak nyomozások, de ezeket elsüllyesztették, még az egyértelműen bizonyított esetekben is – mondta.

Szerinte „elég sok fideszes politikusnak van félnivalója, még úgy is, hogy a vagyonuk jelentős részéről egyelőre tudomásunk sincs”.

Úgy látja, Lázár János legyőzésére nagyobb esélye van, mint hogy ő lesz a miniszterelnök-jelölt.

„Orbán Viktor leváltása azon fog múlni, hogy tényleg a legalkalmasabb jelölt induljon minden körzetben. Ennek jelenleg komoly akadálya az, hogy a pártok megállapodása szerint az egyéni képviselői körzetekben nem lesz kétfordulós az előválasztás. Egyetlen párt ragaszkodik az egyfordulós előválasztáshoz, ezzel pedig a kormányváltást sodorja veszélybe” – mondta.

Tart attól, hogy ha „ötfős többsége lesz az ellenzéknek, akkor Orbán Viktor elővesz majd öt embert, akikről pornófelvételei vagy bűnügyi aktái vannak, megzsarolja ezeket az embereket, és mégis ő alakít kormányt”.

„Én azt gondolom, hogy le lehet győzni Orbán Viktort, és le lehet győzni a Fideszt kétharmaddal is. Hogy erre ez az ellenzéki tömörülés képes lesz-e, az egyelőre kétséges” – mondta. A jövőben szerinte „csakis egy Orbán nélküli Fideszt lehet elképzelni. Az, hogy a Fidesz túléli-e őt mint politikai entitás, csak a fideszeseken múlik. Én nagyon fontosnak tartanám, hogy minden bűnözőtől szabadítsák meg a Fideszt, vagy ha a KDNP létezik még egyáltalán, akkor azt szabadítsák meg a Fidesz gyámkodásától. A mai rendszer effektíve egypártrendszer” – fogalmazott.