Márki-Zay Péter: Sok hiteles jobboldalival össze lehetne fogni

Márki-Zay Péter: Sok hiteles jobboldalival össze lehetne fogni

Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi Trianon-megemlékezésen 2018. június 4-én (Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus 20-án a Hadházy Ákos és Jeszenszky Géza oldalán tartott hódmezővásárhelyi fórumot követően beszélt arról Márki-Zay Péter, hogy új pártra vagy mozgalomra van szükség az ellenzéki oldalon. Sokan benne látják a magyar politika megújításának esélyét, hogy a jobboldali, demokratikus és keresztényi értékrend mellett politizáló hétgyermekes családapa vezetésével egy új ellenzéki összefogás képes lesz majd leváltani Orbán Viktort és kormányát.

– Természetesen nem a jelenlegi ellenzéki pártok ellenzékeként kellene politizálni ennek az új erőnek, hanem következetesen küzdenie kell a korrupció és jogállam, az európai értékrendek lebontása ellen. Ugyan nekem a polgármesteri munkám mellett nincs időm ennek megszervezésére, de ha találok köztük olyat, ami az én felfogásomnak megfelelő, akkor azt támogatom, sőt csatlakozom hozzá – jelentette ki lapunknak Márki-Zay.

Mint mondta, számára most elsősorban a jövő évi önkormányzati választás a legfontosabb, ahol nem kell párt-, elég egy társadalmi szervezet vagy civil mozgalom támogatása, hogy újrázhasson a polgármesterségért. Ráadásul ehhez bármelyik erőtérhez tartozó polgár csatlakozhat.

Márki-Zay Péter: A nyilvánosság a Fidesz hatalmának a kulcsa

Életképes ellenzéki ernyőszervezetet kell létrehozni, ebben hisz Hódmezővásárhely polgárestere. Interjúnk a 0. számból.

– A parlamenti voksolás esetén viszont már mindenképpen párttá kell alakulnia az új politikai erőnek, hiszen nem tagadom, nincs ma olyan párt, amelyikhez tiszta szívvel odaállnék, nincs olyan párt, amely valódi polgári, jobboldali és keresztény értékrend alapján működne. Összefogásra van szükség, amelyben minden olyan ellenzéki vagy akár kormánypárti politikusnak helye lenne, aki kiáll a jogállamiságért és a korrupció visszaszorításáért – állította Hódmezővásárhely polgármestere.

Nem titkolja, számos politikussal dolgozna együtt kormánypárti és ellenzéki oldalról, olyanokkal, akik hiszik azt, igenis van jobb a jelenlegi helyzetnél. Noha a kormánypárttal számos gondja van, a demokratikus jogokat tiszteletben tartó, mindmáig tisztességüket megőrzött politikusaival tudna együtt dolgozni. – Tarlós István, Pokorni Zoltán, Bencsik János, Pálinkás József, vagy éppen Prőhle Gergely mind-mind olyan hiteles jobboldali gondolkodású ember, akikkel elképzelhető lenne az összefogás – sorolta Márki-Zay.

És Gyurcsánnyal? Nos, a polgármester úgy véli, Gyurcsány Ferenc személye túl sokakat taszít, 2010 előtti szerepvállalása miatt nagy az elutasítottsága.

– Ugyanakkor Orbánhoz hasonlóan rendkívül tehetséges politikusnak tartom, neki köszönhető az, hogy szemben a többi ellenzéki párttal, a Demokratikus Koalíción belül nincs megosztottság – ecsetelte a politikus, majd hozzátette, a DK soraiból például Hajdú Lászlót nagyon sokra tartja.

Szél Bernadett: Az LMP nem viselkedhet így

„Az etikai bizottság döntései után csak azt tudom tenni, hogy szolidaritást vállalok.” Exkluzív interjú.

Az április 8-ai országgyűlési választás után az ellenzéki pártoknál lezajló folyamatok elszomorítják. Bár a Jobbik kettészakadásában a néppártosodást és a további megtisztulási folyamatot látja, addig az LMP esetében rendkívül elszomorítja az, hogy azok távoznak, akik az összefogás mellett voltak. – Pontosan az összefogás hiánya vezetett a Fidesz–KDNP újabb, immár harmadik kétharmados választási győzelméhez. Továbbra is azt vallom, minden egyes választókörzetben egy kormánypárti jelölttel szemben egy ellenzékit kell állítanunk. Aki a saját pártján belül a Fidesz politikáját segítette, vagy éppenséggel az összefogást gátolta, az áruló – mondta Márki-Zay.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 15. számában jelent meg, 2018. augusztus 24-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 15. Magyar Hangban? Itt megnézheti. Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.