Márki-Zay támogatná az egyházakat és a határon túliakat, de nem stadionnal

Márki-Zay támogatná az egyházakat és a határon túliakat, de nem stadionnal

Márki-Zay Péter bejelentést tesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tiszteli a katolikus lengyeleket, mert nem hajtották be fejüket a putyini igába, mint Orbán Viktor – nyilatkozta a Szemléleknek Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Hódmezővásárhely polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette kampányát. Külön kiemelte önkénteseit, illetve azokat az influenszereket – Gulyás Mártont, Puzsér Róbertet, Vona Gábort, Osváth Zsoltot – akik megmozdították azokat a szkeptikusokat, akik nélkül Dobrev Klára nyerte volna az előválasztást.

Márki-Zay nem fél az esetleges kormányzástól. Úgy véli, Hódmezővásárhelyen is sikerült szembe mennie a fideszes ellenszéllel, és tettekkel igazolni, hogy az emberek érdekében tevékenykedik: „Az embereknek az számít, hogy ingyenes buszjárat van Hódmezővásárhelyen, nem az, hogy én templomba járok, ő meg nem…”

A beszélgetésben elmondta, hogy az egykori KISZ-titkár, durván antiklerikális Orbán Viktor most a kereszténység védelmezőjeként adja el magát, ami nagyon sértő a valódi keresztények számára. A kormányfő-jelölt szerint nagyon káros, hogy a jelenlegi diktatórikus hatalom az élet minden területét ellenőrzése alatt akarja tartani, beleértve az egyházakat is, amelyeket a nekik juttatott támogatással igyekszik befolyásolni. – Több stadiont nem fog kapni egyik egyház sem. A határon túli magyarokat is nagyon szívesen támogatom, de nem stadionnal. Borzasztó szereptévesztés, ha egy vallási közösség azt gondolja, hogy neki futballakadémiát kell működtetnie. Egy egyháznak a lelkekkel van dolga, ahhoz minden támogatást meg kell kapnia (…) – mondta.

A politikus kiemelte, a gazdaság mellett az emberi lelkek gyógyításával is foglalkozni kell, amelyet ő már most is gyakorol, bármennyire is támadják néhány kijelentését. Szerinte ki kell állni az elveink mellett, még ha az esetleg szavazatvesztéssel is jár.

– 3,5 éve járok ezen az úton, így nem árulok zsákbamacskát. Radikálisan támadok minden bűnt: a korrupciót, a gyűlöletet, a rasszizmust… Ezeket határozottan el kell ítélni, de ugyanilyen határozottan ki kell állni minden ember mellett. Így például azt is el kell ismerni, ha a Fidesz valamit jól csinál. Nem nagyon emlékszem olyan ellenzéki politikusra, aki meg szokta dicsérni a mostani kormányt. Én ezt is többször megtettem – családtámogatási rendszer, adórendszer, a dohányzás betiltása – mondta.

Az esetleges kormányzására vonatkozó kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy ki kell javítani az elmúlt 30 év hibáit: Lengyelországtól az oktatás, Észtországtól a közügyek intézése tekintetében bőven lenne tanulnivalónk. Fontos célja még a szeretetközösség építése, mert meggyőződése, hogy a gyűlöletre épített politika, kontraproduktív, a Fidesz hódmezővásárhelyi gyűlöletkampánya például az ő malmára hajtotta a vizet. Úgy gondolja, ha a Fidesz a kormányváltást követően ezt felismeri, akkor ez a párt is változtatni fog.

Márki-Zay szerint ha jövőre marad a jelenlegi kormány, akkor továbbra is nálunk lesznek a legtöbben a szegények, hamarosan Románia is leelőz bennünket a GDP tekintetében, ahogy a fogyasztást illetően már megtette. Tarthatatlan a helyzet, hogy az unión belül hazánkban haltak meg népességarányosan a legtöbben a koronavírus fertőzésben, ahogy az is tarthatatlan, hogy egy kétezres községnek négyezres stadiont építsenek.

– Ezzel szemben az a feladatunk, hogy Magyarország fejlődő gazdaság legyen, ahonnan nem kivándorolnak, hanem ahová visszatérnek a magyarok, ahol érdemes befektetni, ahol az innováció, a teljesítmény, a tehetség, a szorgalom dönti el, kiből mi lesz, nem pedig a származás, a párthovatartozás. Ahhoz, hogy egy ilyen országot felépítsünk, a következő négy érték helyreállítására van szükség: demokrácia, jogállam, piacgazdaság és európai integráció – jelentette ki.