Pintér Sándor: A gazdasági helyzettől függ, lesz-e pedagógus-béremelés

Pintér Sándor: A gazdasági helyzettől függ, lesz-e pedagógus-béremelés

Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt bizottsági meghallgatásán az Országházban 2022. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a minisztérium változik is, a köznevelésért felelős államtitkár ezt követően is Maruzsa Zoltán lesz – erről a Hvg.hu beszámolója szerint Pintér Sándor beszélt az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt szerdán. A belügyminiszter azt mondta, eddigi munkája is az együttműködést célozta, több területet egyesített, most is ez a célja. A közoktatásért felelős miniszterhelyettes pedig Rétvári Bence lesz.

Pintér Sándor kifejtette, hogy a Belügyminisztérium tud segíteni a közoktatásban a szervezésben, továbbá a rend betartásában is. Folytatódnak eközben az informatikai fejlesztések, ahogy a tornacsarnokok és a tanuszodák építési programja is. Megy tovább az iskolaőrprogram is, ehhez már több mint száz intézmény jelezte csatlakozási szándékát. A miniszter fontosnak tartja az iskolai erőszak visszaszorítását, ahogy a kábítószer-ellenes programok folytatását szintén. A Nemzeti Alaptanterv szerint folytatódik az oktatás, ha pedig valamely területen nem működik, azon korrigálnak. A tankönyv továbbra is ingyenes lesz minden tanuló számára, megerősítik az idegennyelv-tanulási programot, folytatják a külföldi nyelvtanulási programot.

A tanárképzésről, pedagógusfizetésekről és a pedagógus-elvándorlás megakadályozásáról Pintér Sándor először nem beszélt, a bizottsági tagok kérdéseire viszont kitért rá. A pedagógusbéreken szerinte is javítani kell, ez viszont, úgy látja, ez az ország gazdasági helyzetétől függ. Ha az rosszabb lesz, akkor nem tud ígérni fizetésemelést. Viszont amit tud, megtesz majd érte. – Az oktatás szabadságának meg kell lenni, de van egy állami kötöttség, amit minden pedagógusnak teljesíteni kell – fejtegette.

A tankerületi rendszert a miniszter szerint felül fogják vizsgálni folyamatosan, ha pedig kell, megváltoztatják majd. Úgy látja, azt is fel kell mérni, jó-e, hogy ennyi iskola van az országban, és nyolc gyerekkel érdemes-e fenntartani az iskolákat.

Szóba került a tanárok sztrájkmozgalma is, Pintér Sándor szerint nincs olyan, hogy egyszemélyes polgári engedetlenség. Úgy gondolja, nem feltétlenül túlterheltek a magyar diákok, a tananyag pedig uniós átlag körüli.