Másodfokú hőségriasztást rendeltek el az ország egész területén

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el az ország egész területén

Napsütés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14:00 órától 2023. augusztus 24-ig (csütörtök) másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan – derült ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának hétfői közleményéből.

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is. A kánikula idején – kiemelten 11-17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel! Azt is javasolták, hogy ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Arra is kitértek, a hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. – Idén már 4846 tűz volt a szabadban, az esetek során 14 ember megsérült. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül – kérték. A strandolókat pedig arra figyelmeztették, vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédőkrémet, továbbá hogy felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe. – A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, és a sapka, kalap viseléséről sem – zárták közleményüket.

Címkék: hőségriasztás